Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Facebook stranica FHS-a
YouTube kanal FHS-a
LinkedIn stranica FHS-a
Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@hrstud.hr
Europska unija i civilno društvo
Šifra: 214083
ECTS: 3.0
Nositelji: prof. dr. sc. Tihomir Cipek
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Civilno društvo je prostor između obitelji, države i tržišta gdje se građani udružuju radi promicanja zajedničkih interesa. Povećanjem važnosti Europske unije za politički i svakodnevni život na europskom prostoru uloga civilnog društva i njegov odnos s institucijama EU postaje sve važnije. Na predmetu će se tematizirati civilno društvo u kontekstu europeizacije. Rekonstruirati će institucije EU i njihov odnos spram civilnog društva i obrnuto. Nastojati će se pokazati odakle izvire moć civilnog društva. Zašto je civilno društvo danas tako glasno? Zašto se za njega zanima politika? Kako i zašto se za njega interesira gospodarstvo? Kakve oblike imaju udruge civilnog društva? Koja je njihova zadaća? Kako je postalo tako značajno da ga se ne može ignorirati? Pitanja su na koja će se nastojati dati odgovor sociologijskom analizom promjena koje se zbivaju u suvremenim europskim društvima.
Literatura:
Termini konzultacija:
Objavljeno: 12. 1. 2021. u 12:25
Tihomir Cipek

Poštovane kolegice i kolege,

pismeni ispiti će se održati 25. siječnja i 15. veljače u 16 sati u dvorani Varaždin. Uskoro će na stranicama Fakulteta biti objavljen i raspored svih ispitnih rokova. 

Želim vam puno uspjeha u studiju.

Srdačan pozdrav, 

prof. dr. ss. Tihomir Cipek

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2021. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS