Europska integracija
Šifra: 57182
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Mladen Puškarić
Izvođači: Mladen Puškarić - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj predmeta je upoznati studente s temeljnim obilježjima procesa europske integracije, teorijskom ishodištima, ljudima i političkim strankama koji su presudno djelovali na razvoj procesa europske integracije. Proces europske integracije je relativno nov društveni fenomen. Započeo je nakon završetka Prvog svjetskog rata. Objektivna okolnost ratnih razaranja, milijunskih žrtava nakon završetka Rata utjecali su na određeni krug pojedinaca, intelektualaca ali i političara na izgradnju nove vizije odnosa u Europi. To se prije svega odnosi na brojne pojedince u Francuskoj i Njemačkoj koje su u međusobnim sukobima i spirali međusobnog nasilja koja se povećavala nakon 1871. godine tražili odgovore za uspostavu novih međusobnih odnosa u funkciji održavanja mogućeg mira. Posebno mjesto u tim aktivnostima imao je grof Coudenhove Kalergi koji je stvorio Paneuropsku uniju u čiji se rad uključio veliki broj intelektualaca ali i utjecajnih političara iz zemalja Zapadne Europe. Drugi svjetski rat povećao je spiralu nasilja i mržnje prije svega u odnosima Francuske i Njemačke. Uspostava istinskog mira u Zapadnoj Europi u potpuno drugačijim povijesnim okolnostima mogla se ostvariti jedino kroz proces europske integracije u čijoj su realizaciji ključnu ulogu imale SAD i Jean Monnet. Proces europske integracije doveo je do francusko-njemačkog pomirenja, uspostave nove njemačke demokratske države i pobjede zapadnih saveznika u hladnom ratu protiv komunističkog sustava i SSSR-a.
Literatura:
  1. Mladen Puškarić; Razvoj europske integracije, str. 287.; Studia Vita, Zagreb (2010)
  2. Mladen Puškarić; Kronologija europske integracije; Studia Vita (2012)
1. semestar
SOC-dipl (4469): Izborni kolegiji - Redovni smjer - Nastavnički
SOC-dipl (4420): Izborni kolegiji u 1. semestru (ZN-smjer) - Redovni smjer - Znanstveni

2. semestar Ne predaje se
SOC-dipl (4469): Izborni kolegiji - Redovni smjer - Nastavnički

3. semestar
SOC-dipl (4469): Izborni kolegiji - Redovni smjer - Nastavnički
Termini konzultacija:
Obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS