Filozofija kibernetičke kulture
Šifra: 187913
ECTS: 3.0
Nositelji:
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Kolegij uvodi studente u rasprave o bitnim ontološkim određenjima čovjeka te se bavi promišljanjem znanstveno-tehničko-kibernetičkog produkcijskog procesa koji postavlja prirodnog čovjeka u djelomično umjetno biće. Kibernetika kao tehno-logika znanstvenog rada postavlja svijet znanstvene istine i slobode. Promišljanjem biti znanstvenog rada koji svojim postupcima kiborgizira čovjeka i cjelokupnu povijesnu zbilju nastojimo doći do obzora mišljenja mudrosti koje opunomoćuje kiborgoetiku u onome što mogu znati i što nam je činiti. Je li čovjek u svom znanstveno-tehničko-kibernetičkom ustrojstvu, uopće može pronaći svoje mjesto za ozbiljenje ili će ono zauvijek ostati proizvod znanstvenog rada koji sebeproizvodi, sebestavlja, seberealizira i sebeodređuje kao vrhovni bitak u Ništa. Zadatak ovog kolegija je promisliti opasnosti doba znanstvenog rada i potražiti smisao svog postojanja u horizontu mišljenja mudrosti.
Literatura:
Preporučena literatura:
1. semestar Ne predaje se
FIL-dipl (17272) - Izborni kolegiji - Redovni studij - Filozofija

2. semestar
FIL-dipl (17272) - Izborni kolegiji - Redovni studij - Filozofija

3. semestar Ne predaje se
FIL-dipl (4402): Izborni kolegiji - Redovni smjer - Nastavnički
FIL-dipl (4389): Izborni izvan struke i/ili Izborni u struci (ZN-smjer) - Redovni smjer - Znanstveni
FIL-dipl (4402): Izborni kolegiji - Redovni smjer - Znanstveni

4. semestar
FIL-dipl (4389): Izborni izvan struke i/ili Izborni u struci (ZN-smjer) - Redovni smjer - Znanstveni
FIL-dipl (4402): Izborni kolegiji - Redovni smjer - Znanstveni
Termini konzultacija:
Obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba
QuiltCMS