Filozofija uma i kognitivna znanost
Šifra: 53893
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Tomislav Janović
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Dati povijesni pregled glavnih tema, problema, pojmova i teorija filozofije uma: od Platona i Aristotela do Descartesa, od Descartesa do Rylea te od Rylea do naših dana. Prikazati glavna stajališta o odnosu uma prema tijelu te najvažnijih vrlina i slabosti tih stajališta. Izložiti konceptualne osnove i empirijska postignuća kognitivne znanosti i evolucijske psihologije. Kroz rad na izvornim tekstovima i kroz nastavne aktivnosti unaprijediti vještinu filozofske analize i argumentacije u pisanom i usmenom obliku.
Literatura:
 1. Flanagan, Owen; The Science of the Mind, 2. izdanje (str. 175-188; 202-206; 216-224; 258-262); MIT Press: Cambridge, Mass. (1991)
 2. D. Pećnjak (ur.); Godišnjak za filozofiju (poglavlje: Berčić, Boran: "Um", str.133-216); Institut za filozofiju: Zagreb (2005)
 3. Heil, John; Philosophy of Mind: A Contemporary Introduction (poglavlja 1, 2, 3, 5, 6, 7, 9, 11, 12); Routledge: New York i London (2004)
 4. Ryle, Gilbert; The Concept of Mind (poglavlja 1 i 2); London (1949)
 5. N. Miščević i N. Smokrović (ur.); Računala, mozak i ljudski um; Hrvatski kulturni dom: Rijeka (2001)
3. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Filozofija
Termini konzultacija:
 • doc. dr. sc. Tomislav Janović :

  studenti filozofije: ponedjeljak: 10 - 11 sati (soba 117)

  studenti komunikologije: utorak: 11 - 12 sati (soba 117)

  Lokacija:
Obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu djeluju od 16. studenoga 1992. godine. Od 2017. ustrojeni su kao sveučilišni odjel za interdisciplinarno proučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne i intelektualne povijesti i zbilje, medijske i interpersonalne komunikacije, akcija društvenih skupina, ljudskoga doživljavanja i ponašanja, razvoj jezika, otvorenih političkih, kulturnih i socijalnih pitanja od nacionalnoga ili regionalnoga interesa.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka organizacija izvode studije na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini. Studijski programi filozofije, hrvatskoga latiniteta, komunikologije, kroatologije, latinskoga jezika, povijesti, psihologije i sociologije, znanstvenoga i nastavničkoga smjera, usporedno uzimaju u obzir četiri sastavnice: 1. općeteorijsku i metodološku, 2. nacionalnu ili kroatološku, 3. europsku i 4. globalnu.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS