Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Facebook stranica FHS-a
YouTube kanal FHS-a
LinkedIn stranica FHS-a
Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@hrstud.hr
Hrvatsko brodovlje u novom vijeku
Šifra: 223531
ECTS: 3.0
Nositelji: prof. dr. sc. Stjepan Ćosić
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,0

U dogovoru sa studentima upisanim na predmetu, nastavnik će osigurati što veći broj elemenata nastave na engleskom jeziku, odnosno istovremeno i na engleskom i na hrvatskom za mješovite grupe (dvojezični nastavni materijali i dvojezični ispiti). Razina 2 također uključuje dodatni individualni rad sa stranim studentima (slično kao i razina 1) za nastavne elemente koji se drže na hrvatskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Upoznavanje svijeta svakodnevnice maloga čovjeka u hrvatskim zemljama tijekom XVIII. stoljeća okrenutih prema Jadranskom moru. Čovjek je ujedno i kultura koju on stvara: tako su i brodovi izraz cjelokupnoga tadašnjega obalnoga svijeta.
Dat će se pregled povijesti brodovlja od antike do kraja XVIII. stoljeća, s posebnim naglaskom na mediteranske te jadranske vrste brodova.
Studenti će se upoznati s više od 70 raznih naziva i vrsta brodova karakterističnih za jadransku plovidbu novoga vijeka.
Cilj je ujedno naučiti studente kako i gdje tražiti dokumente toga povijesnoga razdoblja te ih ujedno uvesti u suvremene digitalne tehnologije analize i kategorizacije takva golemoga obujma izvornih dokumenata.
Predstavit će se vrela iz talijanskih arhiva koji čuvaju podatke o hrvatskim brodovima, kapetanima, parunima, mornarima, Hrvatski pomorski regesti 18. stoljeća (RMC) 1._3. sv. čijih 16.000 dokumenata stoje na raspolaganju studentima za obradu i analizu.
Literatura:
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 11. 5. 2021. u 14:11
Zrinka Podhraški Čizmek

Obavještavaju se svi studenti kolegija „Hrvatsko brodovlje u novom vijeku“ da će nadoknada predavanja i seminara od utorka 11. svibnja biti u petak 14. svibnja 2021 u 16.00 sati preko Zoom platforme.

Objavljeno: 16. 2. 2021. u 16:23
Zrinka Podhraški Čizmek

Obavještavaju se svi zainteresirani studenti da kolegij "Hrvatsko brodovlje u novom vijeku" počinje u utorak 23. veljače u 15.55 sati na linku koji će biti poslan svakom pojedinom studentu na e-mail adresu. Molim da se svi prijave par minuta ranije kako bismo mogli na vrijeme početi.

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2021. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS