Hrvatska književnost romantizma i realizma
Šifra: 37450
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Tihomil Maštrović
Izvođači: Martina Ćavar - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Upoznavanje studenata s hrvatskom književnošću romantizma, predrealizma i realizma, književnih i stilskih razdoblja XIX. stoljeća, osobito s važnijim djelima koja su postala trajnom vrijednošću nacionalne književnosti. Studenti će se osposobiti u prepoznavanju književnih vrsta karakterističnih za pojedina književna razdoblja, te u sagledavanju važnosti pojedinih vrijednih književnih djela, nezaobilaznih u tumačenju vrhova hrvatske književnosti. Studenti će se nadalje osposobiti u prepoznavanju najvažnijih autorskih stvaralačkih potencijala hrvatske književnosti, te s poetikama pojedinih književnih razdoblja i svim pitanjima specifične književne periodizacije razdoblja romantizma i realizma u hrvatskoj književnosti u odnosu na ostale važnije europske književnosti.
Literatura:
  1. Ivo Frangeš; Povijest hrvatske književnosti; Matica hrvatska, Zagreb (1987)
  2. Miroslav Šicel; Hrvatska književnost 19. i 20. stoljeća; Školska knjiga, Zagreb (1997)
  3. Dubravko Jelčić; Hrvatski književni romantizam; Školska knjiga Zagreb (2002)
3. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Kroatologija
Termini konzultacija:
Obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Služba za informatičke i računalne poslove
QuiltCMS