Hrvatski glagolizam
Šifra: 45841
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Ivana Kresnik
Izvođači: Ivana Kresnik - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Upoznati studente s početcima slavenske pismenosti. Prikazati postanak glagoljice i ćirilice. Upoznati studente s teorijama o postanku glagoljice. Prikazati važnost i ulogu glagoljice u hrvatskoj kulturi, književnosti i jeziku. Upoznati studente s paleografskim obilježjima glagoljice. Predočiti studentima obilježja hrvatske redakcije crkvenoslavenskoga jezika. Upoznati studente s važnošću tropismenosti u hrvatskoj kulturi i književnosti.
Literatura:
  1. Vjekoslav Štefanić; Tisuću i sto godina od moravske misije. U: Slovo (13); Staroslavenski institut, Zagrebu (1963)
  2. Josip Bratulić, preveo i protumačio; Žitija Konstantina Ćirila i Metodija i druga vrela; Kršćanska sadašnjost, Zagreb (1985)
  3. Vuković, J.; Glagoljica. Jedanaest stoljeća jedne velike tradicije. U: Slovo (21); Staroslavenski institut, Zagreb (1971)
  4. Josip Hamm; Datiranje glagoljskih tekstova. U: Radovi Staroslavenskoga instituta u Zagrebu, br. 1; Staroslavenski institut, Zagreb (1951)
  5. Thorvi Eckardt; Napomene o grafičkoj strukturi glagoljice. U: Radovi Staroslavenskoga instituta Zagreb, br. 2; Staroslavenski institut, Zagreb (1955)
Preduvjeti za:
Upis predmeta :
Odslušan : Hrvatska književnost srednjovjekovlja
2. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Kroatologija
Termini konzultacija:
Obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS