Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Facebook stranica FHS-a
YouTube kanal FHS-a
LinkedIn stranica FHS-a
Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@hrstud.hr
Humanistika u informacijskom dobu
Šifra: 144634
ECTS: 2.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Mladen Tomorad
Izvođači: Valerija Macan Lukavečki - Predavanja
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj je predmeta naučiti studente kako nove informacijske tehnologije mogu poslužiti u znanstveno-istraživačkom radu iz povijesnih znanosti te kako mogu biti korištene u prezentiranju rezultata istraživanja široj javnosti. Studenti će se upoznati s novim mogućnostima pronalaženja znanstvenih informacija, prezentirat će im se gdje ih mogu pronaći koristeći internet i relevantne baze podataka te kako ovladati njihovim pretraživanjima. Ujedno će im se ponuditi nove računalne mogućnosti organiziranja prikupljenih bibliografskih i drugih informacija, a uz brojne druge teme i novi načini komunikacija unutar akademske zajednice također su tema kolegija.
Literatura:
 1. Hrvoje Stančić; Digitalizacija; (2009)
 2. Sofija Klarin; "Pristup digitalnoj baštini", Edupoint časopis o primjeni informacijskih tehnologija u obrazovanju, sječanj 2015, godište V.; (2015)
 3. Jelka Petrak; "Otvoreni pristup - put k znanju kao javnom dobru (Open access - a path to knowledge as a public good)". In: 13. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama: nakladnici i knjižnice, 10.12.2013., Zagreb.; (2013)
 4. Aleksandra Horvat; "Digitalizacija i knjižnice", Vjesnik bibliotekara Hrvatske, 55 (2012) 2, str. 17-27.; (2012), str. 17.-27
 5. Susan SCHREIBMAN, Ray SIEMENS, John UNSWORTH (ed.); A Companion to Digital Humanities; Malden, Blackwell (2004)
3. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Povijest
Termini konzultacija:
 • izv. prof. dr. sc. Mladen Tomorad :

  Ponedjeljak 7:30-8:00 (prema dogovoru) i nakon predavanja te prema dogovoru.

  Nastava u ljetnom semestru: ponedjeljak 8:00-9:30, 9:35-11:05.

  Nastava u zimskom semestru: ponedjeljak 8:00-12:40, utorak 8:00-11:05.

  Lokacija: 25
Obavijesti
Objavljeno: 25. 9. 2018. u 09:25
Valerija Macan Lukavečki

Obavijest svim studentima koji su upisali kolegij Humanistika u informacijskom dobu

da će predavanja iz navedenog kolegija započeti u petak 19. listopada 2018. prema utvrđenom rasporedu. Odrada predavanja utvrdit će se naknadno u dogovoru sa studentima.

Srdačno,

Valerija Macan Lukavečki

 

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2021. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS