Hrvatska zaštićena prirodna i kulturna baština
Šifra: 57139
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Jasna Jeličić-Radonić
Izvođači: Snježana Vasilj - Predavanja
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,0

U dogovoru sa studentima upisanim na predmetu, nastavnik će osigurati što veći broj elemenata nastave na engleskom jeziku, odnosno istovremeno i na engleskom i na hrvatskom za mješovite grupe (dvojezični nastavni materijali i dvojezični ispiti). Razina 2 također uključuje dodatni individualni rad sa stranim studentima (slično kao i razina 1) za nastavne elemente koji se drže na hrvatskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Upoznati polaznike kolegija s obiljem nematerijalne i materijalne kulturne baštine na tlu Hrvatske i ukazati na važnost prirodnih resursa i reljefnih pogodnosti kojima naša država obiluje. Materijalnu baštinu relativno je jednostavno prikazati, povijesno i društveno definirati, jer se odnosi na spomenike kulture od opće važnosti. Nematerijalnu baštinu Hrvatske čini nematerijalna kulturna baština poput: usmene tradicije, društvenih običaja, rituala, festivala, te znanja i umijeća tradicionalnih obrta. Uz usvajanje znanja o kulturnoj baštini studenti će steći i osnovna znanja o spomenicima prirode na tlu Hrvatske.
Literatura:
  1. Milan Prelog; Studije o hrvatskoj umjetnosti / Ivančević, Radovan (ur.); Zagreb: Institut za povijest umjetnosti, Naklada Prelog (1999)
  2. Ivančević, Radovan; Šibenska katedrala, (monografija); Šibenik: Gradska knjižnica Juraj Šišgorić (1998)
  3. Radovan Ivančević; Umjetničko blago Hrvatske; Motovun (1993)
  4. Milan Prelog; Eufrazijeva bazilika u Poreču; Zagreb: Grafički zavod Hrvatske (etc.) (1986)
  5. Svetišta dalmatinskih katedrala: rješenja u prošlosti i izazovi obnove: program znanstvenog skupa i knjižica sažetaka: Split-Trogir, 27. i 28. rujna 2013./ (organizacija skupa) Međunarodni institut za restauriranje povijesnih i umjetničkih djela IIC, Hrvatska grupa, Institut za povijest umjetnosti - Centar Cvito Fisković Split, Split: Institut za povijest umjetnosti - Centar Cvito Fisković, 2013; (2013)
1. semestar Ne predaje se
KRO-dipl (13096): Izborni kolegiji 2 - Redovni smjer - Nastavnički

2. semestar
KRO-dipl (13096): Izborni kolegiji 2 - Redovni smjer - Nastavnički

3. semestar Ne predaje se
KRO-dipl (13096): Izborni kolegiji 2 - Redovni smjer - Nastavnički
KRO-dipl (4425): Izborni kolegiji 2 - Redovni smjer - Znanstveni

4. semestar
KRO-dipl (4425): Izborni kolegiji 2 - Redovni smjer - Znanstveni
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 27. 4. 2016. u 13:14
Marina Šimunić Buršić
Objavljeno: 4. 4. 2016. u 14:18
Uređeno: 4. 4. 2016. u 14:24
Marina Šimunić Buršić

Teme seminara - popis dobara s Pristupne liste Hrvatske

Postoji mogućnost i odabira teme seminara - Nematerijalna baština UNESCO u Hrvatskoj

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS