Istraživačka skupina-izvori egipatske, grčke i rimske povijesti
Šifra: 96373
ECTS: 6.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Mladen Tomorad
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Upoznavanje s metodama rada na povijesnim izvorima stare povijesti, poblemima obrade, analize i interpretacije te vrstama izvora. Tijekom uvodnih predavanja upoznati studente s najvažnijim izvorima povijesti Egipta, Grčke i Rima. Praktičnim radom podučiti studente kako tumačiti raspoložive povijesne izvore i kako ih iskoristiti u raznim oblicima povijesnih istraživanja i pisanim radovima. Upoznati studente s fundusom muzejskih institucija u Hrvatskoj i bazama podatka muzejskih institucija u svijetu. Upoznati studente sa svjetskim bazama podataka pisanih povijesnih izvora.
Literatura:
  1. Pritchard, B. (ur.); Ancient Near Eastern Texts relating to the Old Testament, Princeton; (1969)
  2. Corpus Inscriptionum Latinarum, Berlin;
  3. Corpus Inscriptionum Greacarum, Berlin;
3. semestar
POV-dipl (5390): Istraživačke skupine - Redovni smjer - Znanstveni
Termini konzultacija:
  • izv. prof. dr. sc. Mladen Tomorad :

    Ponedjeljak 7:30-8:00 (prema dogovoru) i nakon predavanja te prema dogovoru.

    Nastava u ljetnom semestru: ponedjeljak 8:00-9:30.

    Lokacija:
Obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS