Istraživačka skupina - Interpretacija novovjekovnih izvora
Šifra: 62006
ECTS: 6.0
Nositelji: doc. dr. sc. Krešimir Bušić
Izvođači: Željko Holjevac - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj kolegija je upoznati studente s osnovnim podacima i povijesnim procesima koji su se odvijali na prostoru Hrvatske u novom vijeku, upoznati ih s osnovnom problematikom proučavanja hrvatske novovjekovne povijesti, te ih pripremiti za samostalni rad na interpretaciji novovjekovnih izvora.
Literatura:
  1. ur. Stjepan Sršan; Vizitacije - Visitationes canonicae - Kanonske vizitacije; Državni arhiv u Osijeku (2003)
  2. ur. Ive Mažuran; Komorski popisi - Stanovništvo i vlastelinstva u Slavoniji 1736. godine i njihova ekonomska podloga; Zavod za znanstveni rad HAZU, Osijek (1993)
  3. Adam Baltazar Krčelić; Kronika, Annuae ili Historija 1748.-1767.; JAZU, Zagreb (1952)
  4. Izvještaj o Dalmaciji Antuna Giustiniana godine 1575. - Vicko Solitro, Povijesni dokumenti o Istri i Dalmaciji; Split (1989)
  5. Katica Miholović; Statut grada Karlovca 1778; Karlovac (2000)
3. semestar
POV-dipl (5390): Istraživačke skupine - Redovni smjer - Znanstveni
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 13. 10. 2014. u 09:29
Darko Vitek

Novi terin kolegija Istraživačka skupina - interpretacija novovjekovnih izvora je u utorak u 11,10h.

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba
QuiltCMS