Književnost i kultura Hrvata u dijaspori
Šifra: 57134
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Sanja Vulić Vranković
Izvođači: Sanja Vulić Vranković - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Upoznati studente s književnošću i kulturom Hrvata u tzv. staroj dijaspori europskim susjednim zemljama u kojima još danas žive potomci hrvatskih iseljenika kao nacionalne manjine: Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj; Srbiji, Crnoj Gori, Italiji kao i iseljenika u SAD, Kanadi, Čileu, Australiji, Argentini.
Literatura:
  1. Mate Ujević; Gradišćanski Hrvati, Zagreb; Hrvatsko književno društvo sv. Jeronima (1934)
  2. Ivan Kampuš, ur.; Povijest i kultura gradišćanskih Hrvata; Globus, Zagreb (1995)
  3. Nikola Benčić; Književnost gradišćanskih Hrvata od 16. stoljeća do 1921.; i od 1921. do danas; Sekcija DHK i Hrvatskoga Centra P.E.N-a za Proučavanje Književnosti u Hrvatskom Iseljeništvu (1998)
  4. Dragutin Pavličević; Moravski Hrvati; Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb (1994)
  5. Alojz Jembrih; Na izvori gradišćanskohrvatskoga jezika i književnosti; Znanstveni Inst. Gradišćanskih Hrvatov (1997)
1. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Znanstveni

3. semestar
KRO-dipl (13096): Izborni kolegiji 2 - Redovni smjer - Nastavnički
Termini konzultacija:
Obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba
QuiltCMS