Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@hrstud.hr
Logika 1
Šifra: 187819
ECTS: 4.0
Nositelji: doc. dr. sc. Sandro Skansi
Izvođači: Marko Kardum - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Literatura:
2. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Filozofija i kultura
Termini konzultacija:
  • doc. dr. sc. Sandro Skansi :

    Cetvrtkom 11:00-12:00

    Lokacija:
  • doc. dr. sc. Marko Kardum :

    Utorkom 13.00 - 14.00 i prema prethodnom dogovoru e-mailom.

    Lokacija: 116
Obavijesti
Objavljeno: 19. 2. 2021. u 21:31
Sandro Skansi

Pozdrav svima,

predavanja iz Logike 1 ce se odrzati online, na platformi jitsi. Tocan link je

meet.jit.si/Log1FHS

Objavljeno: 2. 6. 2020. u 20:30
Uređeno: 2. 6. 2020. u 20:31
Marko Kardum

Pozdrav svima.

 

Zbog sjednice Vijeća odsjeka za filozofiju u 10h, moramo pomaknuti termin za Logiku 1 u petak 5. lipnja kako bismo uspjeli odraditi ono što je još pred nama. Logika 1 će stoga ovoga petka početi u 8.00. U terminu od 8.00-9.00 ponavljat ćemo gradivo Logike 1, odgovarati na sva pitanja i rješavati zadatke. U terminu 9.00-9.45 oni koji žele mogu pristupiti rješavanju pismenog ispita iz Logike 1.

 

Pozdrav svima do petka, a u slučaju bilo kavih pitanja i slično, stojimo na raspolaganju mailom.

Objavljeno: 29. 5. 2020. u 13:52
Sandro Skansi

Pozdrav svima,

Stavio sam Vam na Dropbox testni pismeni ispit. Da ponovim, oni koji su polozili Courseru NE pisu pismeni nego imaju iz njega 5 i idu direktno na usmeni, koji se sastoji od par jednostavnih pitanja prije konacne ocjene.

Oni koji nisu zavrsili Courseru, pisu pismeni ispit, nalik testnom ispitu koji sam Vam stavio. U svakom slucaju, trebate imate ocjenu s Coursere/Pismenog PRIJE izlaska na usmeni, sto u praksi znaci da vi koji niste polozili preko Coursere cete doci prvo pisati pismeni na npr. prvi rok, i onda za sljedeci rok prijaviti usmeni. Ako imate bilo kakvih pitanja, slobodno se javite na mail.

Sljedeci tjedan imamo predavanja, i to ce biti predavanje na temu testnog ispita (rijesite ga samostalno do tada, pa cemo tada komentirati sto Vam nije jasno). Na vjezbama (neposredno nakon predavanja) cete imati priliku pisati pismeni ispit ako zelite da onda ne morate pisati na roku. Nije obvezno da pisete, samo Vam je pogodnost.

SS

Objavljeno: 22. 3. 2020. u 16:06
Sandro Skansi

Pozdrav svima. Nadam se da ste Vi i Vasi dobro po pitanju obiju nedaca koje su nas zadesile. Premda smo se nadali ljepsem i brzem rijesenju, nista nas nije docekalo nespremne. NAravno ako itko od vas treba bilo kakvu pomoc, slobodno se javite na moj mail sskansi@hrstud.hr (ili mailove kolega, mkardum, mlucin i lzorica@hrstud.hr) i napravit cemo sve da pomognemo ili osobno ili putem nasih kontakata. S obzirom na situaciju, to je najmanje sto mozemo napraviti.

S obzirom na produljenje karantene, ocito je da do daljnjeg nece biti nastave. Zbog toga smo nasli dobru alternativu. Vise o tome Vam pisem dolje pod "opsirnije".

Objavljeno: 17. 3. 2020. u 23:19
Sandro Skansi

Kao sto znate u sljedeca dva tjedna imate nastavu na daljinu. Za logiku to znaci da trebate samostalno rijesiti listu zadataka koju Vam je pripremila kolegica Lucin, a koju sam Vam stavio na Dropbox. File se zove log1-zadaci.pdf.

Vas zadatak je utvrditi istinitosnim tablicama je li pojedina formula/iskaz tautologija, kontradikcija ili zadovoljiva. Ako zelite jos vise provjezbati, izvucite DNF i CNF za svaku. Rezultate cemo prokomentirati na prvim sljedecim vjezbama. Ako zapnete, saljite mail!

Ovi zadaci su Vasa nastavnja obveza za ovih dva tjedna. Nakon toga cemo vidjeti kako i sto dalje.

LP

SS

Objavljeno: 22. 4. 2020. u 15:36
Sandro Skansi

Pozdrav svima,

Nakon par vasih molbi, krenuo sam vam raditi digitalna predavanja za dedukciju, da vam ju priblizim jer mislim da Coursera nije bas idealno taj dio napravila. I dalje dogovor vrijedi, ako zavrsite Courseru, to Vam priznam, ako zapnete pisete ispit sa slicnim gradivom po uzoru na one testne koje imate na Dropbox.

Videe sam stavio na dropbox, bit ce ih jos nekoliko za logiku prvog reda. Imate ih i ovdje https://www.youtube.com/channel/UC5oYOsY9ozIp9DHcr7IXOPw/videos

Ono sto je bitno je da su malo drugacija pravila na Courseri i kod nas... ona daju iste rezultate, ali su drugaciji postupci. Vi mozete odabrati bilo Courserina bilo nasa pravila--koja su vam intuitivnija. Naravno Coursera forsira svoja, ali mi mozemo biti u potpunosti liberalni oko toga.

 

Objavljeno: 14. 4. 2020. u 14:45
Sandro Skansi

Pozdrav svima,

Sada smo vec ozbiljno zaglibili u izolaciju i digitalni sadrzaj, pa sam vam se htio javiti i podsjetiti vas da ako vam bilo sto nije jasno od gradiva ili imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite mailom, bilo meni (sskansi@hrstud.hr), bilo kolegama (mkardum@hrstud.hr. mlucin@hrstud.hr, lzorica@hrstud.hr).

Takoder, ako ima nesto od dodatnih materijala koje smatrate da bi vam dobro dosli u savladavanju gradiva, javite, pa cemo vam naci ili napraviti.

Lijep pozdrav

Sandro Skansi

Objavljeno: 31. 3. 2020. u 18:55
Sandro Skansi

Kolegica mi se javila i prenijela Vasu zabrinutost oko Coursere, pa cu ovdje navesti neke od stvari koje sam njoj rekao da Vam prenese.

1) Htjeli ili ne htjeli, engleski cete morati znati. Jednostavno za to nema supstituta u znanosti. No shvacam da se tome lakse prilagoditi na 4. godini nego na 1.

2) Zbog toga sam Vam stavio nas udzbenik na dropbox. Stvari u njemu su dovoljne za L1, i na hrvatskom je. Mozete naravno kombinirati s Courserom.

3) Polozen tecaj na Courseri je meni DOVOLJAN da Vam dam 5. No on nije NUZAN da imate 5. Konacni pismeni ispit Vam je nuzan i temeljem njega cemo formirati ocjenu.

3) Iako imate puno predmeta, Logika 1 Vam je jedan od tezih i jedan od najvaznijih. Kada diplomirate Vi ste (iz perspektive srednjih skola): profesori filozofije, profesori etike i profesori logike. Logika i filozofija u srednjim skolama imaju jednaku satnicu. Za filozofiju Vas priprema cijeli studij, za logiku samo dva kolegija. Nadalje, obratite paznju na ects bodove kolegija. Ali vaznije od toga, vazno je ovo gradivo znate, jer ce Vam dati veliku prednost pri zaposljavanju (puno vecu nego s bilo cime drugim jer dobrih profesora logike ima jako malo, a skole sve vise u zadnje vrijeme stavljaju naglasak na znanje, i uvode do nedavno nezamislive razgovore cak i testove za kandidate. U buducnosti ce toga biti jos vise).

4) Stavio sam Vam dva testna kolokvija na Dropbox. To su od prosle godine. Ideja testnih kolokvija je da vidite kakva pitanja mozete ocekivati u pravima. Ove godine nazalost nemamo kolokvije nego pismeni. Ta dva kolokvija zajedno su isto sto i pismeni dio ispita. Kako necemo moci neke stvari napraviti, 8. i 9. zadatak iz prvog kolokvija zanemarite. Njih ne trebate znati, to cemo prebaciti na L2. Pismeni ispit ce imati zadatke u tipu ovih ostalih zadataka, njih 10. Ovo Vam sad odmaj dajem da znate na sto da se fokusirate za ispit. Izvor iz kojeg cete nauciti je apsolutno nebitan. Imate udzbenik, imate sveucilisni udzbenik, imate Courseru. Cilj je znati rijesiti ove zadatke. Ako znate sad odmah rijesiti (jer ste imali jacu logiku u srednjoj), teoretski ne morate nista ni raditi za L1 sve do ispita.

5) Najvaznije je izlazno znanje. Da znate sve sto trebate znati na kraju kolegija. To je prvenstveno u Vasem interesu, jer nema smisla da "izgubite" semestar (bilo u smislu znanja, bilo u smislu ocjena, formalnom, kako god zelite) zbog pandemije. Bit ce Vam malo teze nego da ste tamo, ali mozete Vi to. Gdjegod da zapnete, slobodno se javite.

6) Nemojte shvatiti ove stvari kao obaveze. Vasa jedina obaveza je pismeni ispit. Sve ostalo su Vam mogucnosti i alati da Vam se glavni cilj olaksa--ako uocite da Vam ne pomaze, odbacite ih. Ako vidite da pomaze, zadrzite. Sad imate predlozak pitanja, i temeljem toga se mozete orijentirati u svemu sto imate na raspolaganju

Lijep pozdrav

Sandro Skansi

Objavljeno: 31. 3. 2020. u 12:40
Sandro Skansi

Pozdrav svima,
Kako su mi neki studenti skrenuli pozornost, Coursera im ne radi. Isti sadrzaj kao i Coursera imate na

http://intrologic.stanford.edu/public/index.php

Za potrebe logike 1 trebate proci sve do Lekcije 9. Na Courseri morate proci sve da dobijete potvrdu. Coursera mi se nije javila oko grupnih potvrda.

Dakle, stvari cemo onda s obizrom na okolnosti ovako rijesiti:

(1) Na kraju semestra cete dobiti pismeni ispit iz prvih 8 lekcija. To ce Vam biti za ocjenu iz kolegija Logika 1.
(2) Tih 8 lekcija mozete proci ili na Courseri ili direktno na http://intrologic.stanford.edu/public/index.php
(3) Time je gotovo sve za Logiku 1

#### nastavak je za one koji zele vise ####

(3) Ako ste se veselili dobiti fancy certifikat od Coursere (koje izdaje i potpisuje Stanford), morate zavrsiti tecaj bas na Courseri. U tom slucaju, kliknite na "Financial aid available" napisite da ste student, napisite da imamo COVID epidemiju i da smo imnali potres, i da ne mozete platiti za certifikat. Oni ce Vam onda to razmotriti i gotovo sigurno odobriti da dobijete besplatno. Nemojte se tu pozivati na instituciju ili na mene, pravite se da ste samostalno dosli nauciti logiku, jer u protivnom vam vjerojatno nece odobriti da dobijete besplatno jer ce ocekivati da FHS ili netko drugi plati. Ako ste kao dosli samostalno, imate velike sanse da vam odobri. Napominjem jos jednom: ovaj certifikat vam NIJE potreban za L1, ovo je doslovno savjet kako doci do certifikata ako vas osobno veseli dobiti Stanfordov certifikat. I postoji sansa da vam ne odobre, tako da imajte i to na umu.

(4) Ako zelite slijediti put do certifikata a Coursera Vam ne radi, moj je savjet sljedeci: ako koristite bilo koji web browser osim Firefoxa, dodatno instalirajte Firefox. Zasto ovo kazem? Zato jer na novom Firefoxu provjereno radi. Ako koristite Firefox, imate dvije opcije, ili update Firefoxa, ili instalirati najnoviji Chrome i nadati se da ce tamo raditi. Moj je savjet da ne dirate stari Firefox koji koristite (bookmarks itd se mogu izgubiti), nego instalirate najnoviji Chrome i vidite je li Vam radi u njemu.

(5) Ako i dalje ne radi, javite se na mail pa cemo rijesiti.

Objavljeno: 28. 3. 2020. u 11:38
Uređeno: 28. 3. 2020. u 13:06
Marko Kardum

Još jednom podsjećamo na prijavu za online tečaj i polaganje gradiva iz Logike 1.

Tečaj počinje 30. ožujka 2020., a dostupan je na sljedećoj poveznici: https://www.coursera.org/learn/logic-introduction#syllabus pa molimo sve koji još nisu da se prijave za njegov početak.

Podsjećam da je doc.dr.sc. Skansi to predvidio kao zamjenu za polaganje kolokvija iz Logike 1 u ovim izvanrednim okolnostima.

Svima želimo što uspješnije izvršenje obveze uz napomenu da čuvate sebe i jedni druge.

Za sva pitanja stojimo na raspolaganju i možete nam se obratiti mailom.

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2021. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS