Metafizika 2: obvezni seminar
Šifra: 53880
ECTS: 4.0
Nositelji: doc. dr. sc. Tomislav Janović
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
(1) Pružiti studentima i studenticama uvid u neke napredne teme iz metafizike, posebice iz područja slobode volje, determinizma, uzročnosti i prirodnih zakona; (2) poučiti studente i studentice samostalnom analiziranju metafizičkih teorija te iznošenju argumenata i protuargumenata; (3) uputiti ih u prijepore oko primjerene metode metafizičkog istraživanja te u odnos metafizike i znanosti; (4) unaprijediti njihovo razumijevanje i korištenje metoda filozofskog istraživanja, i to (a) metoda koje se zasnivaju na ljudskim intuicijama; (b) metoda koje se zasnivaju na upotrebi znanstvenih rezultata i (c) metoda koje se zasnivaju na kritičkoj analizi tekstova.
Literatura:
  1. Aristotel; O tumačenju; KruZak, Zagreb (1997)
  2. B. Berčić; Filozofija. Svezak prvi; Ibis grafika, Zagreb (2012)
  3. R. Kane; A Contemporary Introduction to Free Will; Oxford University Press, Oxford (2005)
1. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Filozofija
Termini konzultacija:
  • doc. dr. sc. Tomislav Janović :

    studenti filozofije: ponedjeljak: 10 - 11 sati (soba 117)

    studenti komunikologije: utorak: 11 - 12 sati (soba 117)

    Lokacija:
Obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu djeluju od 16. studenoga 1992. godine. Od 2017. ustrojeni su kao sveučilišni odjel za interdisciplinarno proučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne i intelektualne povijesti i zbilje, medijske i interpersonalne komunikacije, akcija društvenih skupina, ljudskoga doživljavanja i ponašanja, razvoj jezika, otvorenih političkih, kulturnih i socijalnih pitanja od nacionalnoga ili regionalnoga interesa.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka organizacija izvode studije na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini. Studijski programi filozofije, hrvatskoga latiniteta, komunikologije, kroatologije, latinskoga jezika, povijesti, psihologije i sociologije, znanstvenoga i nastavničkoga smjera, usporedno uzimaju u obzir četiri sastavnice: 1. općeteorijsku i metodološku, 2. nacionalnu ili kroatološku, 3. europsku i 4. globalnu.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS