Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Facebook stranica FHS-a
YouTube kanal FHS-a
LinkedIn stranica FHS-a
Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@hrstud.hr
Odnos Crkve i države
Šifra: 202887
ECTS: 3.0
Nositelji: doc. dr. sc. Tomislav Popić
Izvođači: Valerija Macan Lukavečki - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj predmeta je upoznati studente s kompleksnošću odnosa između dviju povijesnih institucija, Crkve i različitih država s kojima od samih svojih početaka bilježi negativne i pozitivne doticajne točke. Kolegij će s jedne strane obrađivati političku povijest država, njene interese i razloge zbog kojih određene države ulaze u bliži doticaj i suradnju s Crkvom, razloge njihova približavanja ili udaljavanja, prilagodbe koje su vršile jedna i druga u svrhu ove suradnje zbog obostranog interesa, no i primjere direktnog sukoba, neslaganja te načina na koji su ih rješavale.
Cilj je kolegija razjasniti stajališta jedne i druge strane kako bi studenti što objektivnije mogli sagledati određene teme kao što sučesto osuđivani primjeri inkvizicije, križarskih ratova i slično. Ujedno studnet dobiva jasniji pregled područja u kojima je europska kultura duboko ukorijenjena kna kršćanskim temeljima od samih početaka.
Literatura:
Preporučena literatura:
Termini konzultacija:
Obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2021. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS