Politološki aspekti masovne komunikacije
Šifra: 57211
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Jelena Jurišić
Izvođači: Jelena Jurišić - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,0

U dogovoru sa studentima upisanim na predmetu, nastavnik će osigurati što veći broj elemenata nastave na engleskom jeziku, odnosno istovremeno i na engleskom i na hrvatskom za mješovite grupe (dvojezični nastavni materijali i dvojezični ispiti). Razina 2 također uključuje dodatni individualni rad sa stranim studentima (slično kao i razina 1) za nastavne elemente koji se drže na hrvatskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Masovna komunikacija obilježavala je karakter ljudskog društva od njegovih početaka, a njezini oblici razvijali su se usporedo s društvenim i tehnološkim razvitkom i utjecali na karakter političkih odnosa. Informacijsko društvo odlikuje se naglašenim utjecajem medija na društveni život, a pojava novih medija ponovno mijenja obrasce komuniciranja i snažno utječe na metode politike.
Cilj kolegija jest omogućiti studentima da dobiju uvid u najnovije spoznaje o politološkim aspektima masovne komunikacije, odnosno o ulozi komunikacija u političkim procesima. U okviru kolegija predviđeno je upoznavanje sa strukturom političkih procesa, povješću političkih ideja i fenomenom javnosti kao okvirom za komunikaciju i legitimacijskim temeljem političkih odluka. Kolegij treba omogućiti studentima stjecanje odgovarajućih spoznaja i usvajanje metoda znanstvenog rada.
Literatura:
 1. McNair, Brian; Uvod u političku komunikaciju; Zagreb, Fakultet političkih znanosti (2003)
 2. Axford, B. / Rosamond, B. / Turner, J. / Huggins, R. / Browning, Gary K.; Uvod u politologiju; Zagreb, Politička kultura (2002)
 3. Labaš, Danijel; Međuljudska komunikacija, novi mediji i etika, u: Labaš, D., Novi mediji - nove tehnologije - novi moral; Zagreb, Hrvatski studiji (2009)
 4. Lovrić, Ivo; Javnost i politička komunikacija u uvjetima novih medija, u: Labaš, D., Novi mediji - nove tehnologije - novi moral; Zagreb, Hrvatski studiji (2009)
 5. Šišak, Marinko; Javnost i novi mediji, u: Labaš, D., Novi mediji - nove tehnologije - novi moral; Zagreb, Hrvatski studiji (2009)
1. semestar
KOM-dipl (5041): MEDIJI - Redovni studij - Komunikologija

2. semestar Ne predaje se
KOM-dipl (5041): MEDIJI - Redovni studij - Komunikologija

3. semestar
KOM-dipl (5041): MEDIJI - Redovni studij - Komunikologija
Termini konzultacija:
 • doc. dr. sc. Jelena Jurišić :

   

  ponedjeljkom, od 12,45 do 13,45 sati,
       uz prethodni dogovor e-poštom.

  Lokacija:
Obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Služba za informatičke i računalne poslove
QuiltCMS