Politička ekonomija
Šifra: 37737
ECTS: 4.0
Nositelji: prof. dr. sc. Luka Brkić
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj nastave je upoznavanje studenata sociologije s osnovnim kategorijalnim aparatom ekonomske znanosti. Osim standardnog izvođenja osnova mikro i makroekonomije studij zahvaća i odnos ekonomskih i političkih procesa, ukazujući na značaj ekonomske teorije za razumijevanje političkog odlučivanja. Posebna pozornost posvećuje se značaju koji mikroekonomija ima za razumijevanje javnih politika. Kategorije poput efikasnosti i neefikasnosti tržišta, monopola, eksternalija, graničnih troškova, sastavni su dio analize javnih politika (public policy) u suvremenoj političkoj znanosti. Jednako tako, proučavanje makroekonomskih kategorija poput ekonomskog rasta, zaposlenosti, neto-izvoza i inflacije, neophodno je za razumijevanje procesa suvremene vladavine (government) i javnog upravljanja (governance). Ekonomska politika postala je ključnom dimenzijom vladina djelovanja, a samim time i neizostavnim elementom sociološkog studija. Studij se zasniva na prikazu osnovnih ekonomskih kategorija, bez podrobnog izlaganja razvoja teorija i metoda kroz povijest ekonomske misli. Osnovni je cilj studija upoznavanje studenata s temeljnim ekonomskim pojmovima, te nematematičkom analizom mikro i makroekonomije. Predmet je u osnovi sličan predmetima Počela ekonomije ili Osnove ekonomije koji se izvode na ekonomskim fakultetima.
Literatura:
  1. Samuelson, P. A., Nordhaus, W. D.; Ekonomija, 15. izd.; Zagreb: Mate (2007)
1. semestar Ne predaje se
SOC (17098) - Izborni kolegiji (1. godina) - Redovni studij - Sociologija

2. semestar
SOC (17098) - Izborni kolegiji (1. godina) - Redovni studij - Sociologija
Obavezni predmet - Redovni studij - Sociologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 17. 3. 2020. u 10:51
Luka Brkić

Poštovane kolegice i kolege,

s obzirom na nove okolnosti i epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, nastava se mora odvijati "na daljinu". U repozitoriju se nalaze sve potrebne prezentacije za održavanje predavanja u novonastalim okolnostima.

S poštovanjem,

Prof.dr.sc. Luka Brkić

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS