Postindustrijsko društvo
Šifra: 46283
ECTS: 7.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Krešimir Peračković
Izvođači: Krešimir Peračković - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Upoznati studente sa sociološkim teorijama o postindustrijskom društvu prema djelima D. Bella, A. Touraina, J. Fourastiea i M. Castellsa. Osposobiti studente da usvoje i primjenjuju teorijske koncepte i osnovne sociološke pojmove o postindustrijskom društvu. Naučiti studente kako operacionalizirati te pojmove na primjerima empirijskih istraživanja o promjenama društvene strukture koje dovode do postindustrijskog društva.
Literatura:
 1. Peračković, K. (2010) (Za)što raditi u postindustrijskom društvu? - Promjene u društvenoj podjeli rada na početku 21. stoljeća, Zagreb, Alinea i Institut Ivo Pilar.;
 2. Bell, D. (1999) The Coming of Postindustrial Society: A Venture in social Forecasting, New York, Basic Books.;
 3. Castells, M. (2000) Uspon umreženog društva, Zagreb, Golden Marketing.;
 4. Touraine, A. (1980) Postindustrijsko društvo, Zagreb, Globus.;
 5. Fourastie, J. (1968) Civilizacija sutrašnjice, Zagreb, Naprijed.;
5. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Sociologija
Termini konzultacija:
 • izv. prof. dr. sc. Krešimir Peračković :

  Konzultacije: utorkom u 13.30, soba za vanjske suradnike 1. kat

  ili prema dogovoru na e-mail: kreso@pilar.hr

  Lokacija:
Obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS