Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Facebook stranica FHS-a
YouTube kanal FHS-a
LinkedIn stranica FHS-a
Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@hrstud.hr
Povijesna demografija
Šifra: 194400
ECTS: 3.0
Nositelji: prof. dr. sc. Stjepan Ćosić
Izvođači: Wollfy Krašić - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Ciljevi su predmeta upoznavanje studenata s važnošću povijesne demografije, omogućavanje razumijevanja osnovnih demografskih pojmova i procesa koji su se odvijali u stanovništvu u prošlosti te prikazivanje mogućnosti interpretacije povijesnih procesa na temelju povijesnih vrela.
Literatura:
  1. Vladimir Stipetić i Nenad Vekarić, Povijesna demografija Hrvatske. Zagreb-Dubrovnik: Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, 2004.
  2. Nenad Vekarić, "Metoda 'reprezentativne kapi' i genealoška metoda u povijesnoj demografiji", Povijesni prilozi 29/39 (2010): 23-38.
  3. Miroslav Bertoša, "Matične knjige - arhivsko vrelo o demografskim previranjima predindustrijske Europe", Vjesnik Državnog arhiva u Rijeci 41-42 (2000.), str. 315-352.
Preporučena literatura:
  1. Početak demografske tranzicije u Hrvatskoj (zbornik). Zagreb-Dubrovnik: Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, 2009.
2. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Demografija i hrvatsko iseljeništvo (integrirani)
Termini konzultacija:
Obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2021. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS