Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@hrstud.hr
Rim: grad hodočasnika i umjetnosti
Šifra: 203993
ECTS: 3.0
Nositelji:
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj predmeta su definirati arhitekturu i umjetnost istaknutijih rimskih crkvenih građevina s posebnim naglaskom na vjerski, hodočasnički i ikonografski elemenat. Predmet predstavlja u prvom redu pojedine rimske katakombe te pojedine arheološke iskopine od posebnog značaja kao lokacije na kojima se nalaze neke od najstarijih kršćanskih ikonografskih prikaza. S promjenama unutar kršćanstva posljedično mijenjala se i ikonografija te arhitektura navezane na kršćanske obrede što se između ostalog očituje u evoluciji kršćanske bazilike i različitih tipova srednjovjekovnih crkava. Hodočašće je jedan od zanimljivih fenomena srednjeg vijeka gdje je Rim bio jedan od europskih centara hodočašćenja. Stoga ovaj predmet analizira hodočasničke itinerarije kroz povijest, objekte kojima su hodočastili, relikvije koje su obožavali i molili im se. Predmet razmatranja bit će običaji jednostavnog pobožnog puka, njihova vjerovanja i ikonografski prikaz srednjovjekovnih filozofskih i vjerskih koncepata.
Naglasak će biti stavljen na prisutnost hrvatske nacionalnosti u Rimu kroz nacionalne crkve, umjetnička djela i hrvatske umjetnike te različite vjerske i umjetničke građevine ili povijesne dokumente koji dokazuju hrvatsku prisutnost u vječnom gradu kroz stoljeća.
Literatura:
  1. Prilozi instituta za arheologiju u Zagrebu, 24 (2007), str. 251-261.
Preporučena literatura:
Termini konzultacija:
Objavljeno: 16. 3. 2020. u 10:59
Valerija Macan Lukavečki

Poštovane kolegice i kolege,

u skladu s izvanrednim mjerama o načinu rada kod kuće u prilogu (repozitorij kolegija) naći ćete dva pdf-filea temeljem kojih možete kod kuće nastaviti s radom na kolegiju.

- Prezentacije s predavanja koja bi smo inače odradili na nastavi u pdf-u (02_2020 Rim u doba Konstantina.pdf)

- Skeniran dio obavezne literature: Rome 1300. On the path of the pilgrim, H. L. Kessler, J. Zacharias, Yale University Press, New Haven and London, 2000., str. 1-37.

Za sada je predviđeno vrijeme za nastavu na daljinu u trajanju od dva tjedna, a u slučaju nužnog nastavka ovakvog načina rada biti ćete obaviješteni. U svakom momentu možete mi se mailom obratiti za dodatne informacije.

Također koliko možete nastojte kod kuće raditi na seminarskim radovima.

Srdačan pozdrav,

V.M.Lukavečki

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2021. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS