Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Facebook stranica FHS-a
YouTube kanal FHS-a
LinkedIn stranica FHS-a
Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@hrstud.hr
Rim: grad hodočasnika i umjetnosti
Šifra: 203993
ECTS: 3.0
Nositelji:
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj predmeta su definirati arhitekturu i umjetnost istaknutijih rimskih crkvenih građevina s posebnim naglaskom na vjerski, hodočasnički i ikonografski elemenat. Predmet predstavlja u prvom redu pojedine rimske katakombe te pojedine arheološke iskopine od posebnog značaja kao lokacije na kojima se nalaze neke od najstarijih kršćanskih ikonografskih prikaza. S promjenama unutar kršćanstva posljedično mijenjala se i ikonografija te arhitektura navezane na kršćanske obrede što se između ostalog očituje u evoluciji kršćanske bazilike i različitih tipova srednjovjekovnih crkava. Hodočašće je jedan od zanimljivih fenomena srednjeg vijeka gdje je Rim bio jedan od europskih centara hodočašćenja. Stoga ovaj predmet analizira hodočasničke itinerarije kroz povijest, objekte kojima su hodočastili, relikvije koje su obožavali i molili im se. Predmet razmatranja bit će običaji jednostavnog pobožnog puka, njihova vjerovanja i ikonografski prikaz srednjovjekovnih filozofskih i vjerskih koncepata.
Naglasak će biti stavljen na prisutnost hrvatske nacionalnosti u Rimu kroz nacionalne crkve, umjetnička djela i hrvatske umjetnike te različite vjerske i umjetničke građevine ili povijesne dokumente koji dokazuju hrvatsku prisutnost u vječnom gradu kroz stoljeća.
Literatura:
  1. Prilozi instituta za arheologiju u Zagrebu, 24 (2007), str. 251-261.
Preporučena literatura:
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 16. 3. 2020. u 14:19
Valerija Macan Lukavečki

Poštovane kolegice i kolege,

u skladu s izvanrednim mjerama koje su na snazi u Republici Hrvatskoj, a koje određuju novi način izvođenja nastave - na daljinu, ovime vas obavještavam da od danas svu građu i informacije o kolegiju možete pronaći na e-kolegiju istog naziva u sustavu Merlin 2019/2020 (https://moodle.srce.hr/2019-2020/ ). Izuzev danas uploadane građe na ovoj web-stranici kolegija, sva naredna građa biti će objavljena isključivo i samo na merlinu stoga pozivam sve studente da se prijave u sustav.

U sustav se prijavljujete sa svojim službenim AAI podacima (xy@hrstud.hr i password). Svi ste s popisa upisanih u kolegij "Hrvatska kulturna i politička povijest 16. i 17. stoljeća" upisani i u e-kolegij istog imena u sustavu Merlin 2019/20, no ukoliko netko ne može pristupiti e-kolegiju u sustavu Merlin neka mi se svakako javi mailom.

Srdačan pozdrav,

V.M.Lukavečki

Objavljeno: 16. 3. 2020. u 10:59
Valerija Macan Lukavečki
Objavljeno: 3. 3. 2020. u 20:34
Valerija Macan Lukavečki

Poštovane kolegice i kolege,

u skladu s obavijesti o sastanku dekana Barišića sa studentima diplomskih studija dana 04. ožujka 2020. (srijeda) neće se održati predavanja kolegija "Rim grad hodočasnika i umjetnosti" (12:45h-14:15h). Studenti su obavezni u to vrijeme prisustvovati navedenom sastanku s dekanom u dvorani Zagreb.

Valerija Macan Lukavečki

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2021. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS