Rimska književnost 3
Šifra: 37572
ECTS: 3.0
Nositelji: doc. dr. sc. Maja Matasović
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Upoznati studente s rimskim piscima i njihovim djelima tzv. srebrnog vijeka (14.- 117.). Pored povijesnog pregleda piscima ovog perioda studente se upoznaje s njihovim djelima svrstanim prema stilu izraza, žanru, svjetonazoru i znanstvenoj disciplini. Prvu cjelinu tvore pisci julijevsko-klaudijevske dinastije, a drugu flavijevske dinastije.
Literatura:
  1. Fedro; Seneka; Plinije Mlađi; Petronije; ; Lektira na latinskom: 1. Phaedri Fabulae Aesopiae: Prol., lib. I, 1., 3.-6., 13., 21., 24., lib. III, 1., 7., 18., lib. IV, 3., 9., 10. i 20; 2. L. Annaei Senecae (Minoris), Dialogi: Ad Gallionerm de vita beata, 1 - 6; 3. G. Plinii Caecilii Secundi (Minoris), Epistulae, lib. I, 9., lib. III, 5, lib. X, 96. i 97. Lektira na hrvatskom: Petronije Arbiter: Satire (Satirikon) L. A. Seneka Mlađi: Pretvorba božanskog Klaudija u tikvu.; sva izdanja / mreža
  2. Vratović, Vladimir; Rimska književnost; Biokova, Zagreb (2008)
  3. priredio Dubravko Škiljan; Leksikon antičkih autora; Latina+Graeca, Matica hrvatska, Zagreb (1996)
4. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Latinski jezik
Termini konzultacija:
Obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Služba za informatičke i računalne poslove
QuiltCMS