Rimska poezija 2
Šifra: 86145
ECTS: 3.0
Nositelji: lekt. Zdravka Martinić-Jerčić
Izvođači: Zdravka Martinić-Jerčić - Auditorne vježbe
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Auditorne vježbe 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Temeljni cilj predmeta je pružiti što cjelovitiju sliku rimske poezije na temelju čitanja reprezentativnih odlomaka rimske lirike i drame. Studenti će se osposobiti kroz aktivno čitanje tekstova reprezentativnih autora Horacija, Ovidija, Plauta i Seneke na seminaru za samostalan rad na izvornom pjesničkom tekstu na latinskom jeziku. Cilj je predmeta razvijanje strategija prevođenja s latinskog na hrvatski jezik, te književna i jezično-stilska analiza teksta, primjena i proširivanje znanja iz sintakse, stilistike, metrike, latinskog leksika i frazeologije.
Literatura:
  1. P.Ovidii Nasonis Tristia I, 3; IV, 10; Amores Epigramma ipsius; I, 9; II, 15; III, 9; http://www.thelatinlibrary.com/
  2. Q. Horatii Flacci Carmina I, 1, 2, 9, 10, 11, 14, 37; II, 3, 10, 12, 14; III, 1, 9, 30; IV 1, 8; Carmen Saeculare; Epodon liber 2; http://www.thelatinlibrary.com/
  3. L. Annaei Senecae Medea 1 55; 116 300; 380 579; 670 751; 879 1027; http://www.thelatinlibrary.com/
  4. T. Maccii Plauti Aulularia Argumentum I, II; 1-405; http://www.thelatinlibrary.com/
6. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Latinski jezik
Termini konzultacija:
Obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba
QuiltCMS