Sociologija hrvatskoga društva 4
Šifra: 46282
ECTS: 4.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Mladen Puškarić
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Upoznati studente s procesom globalizacije i njezinim utjecajem na društvo. Globalizacija je proces čiji se učinci osjećaju u svim područjima života. Veliki broj autora povezuje globalizaciju s novom političkom arhitekturom svijeta i svekolikim monopolom SAD-a u njemu. Proces globalizacije snažno utječe na socijalno, političko i gospodarsko stanje Hrvatske, jer je Hrvatska kao demokratsko društvo otvorena svim pozitivnim i negativnim utjecajima u okružju. Proces globalizacije je star preko tri tisuće godina i mijenjao je svoje karakteristike. Moderna globalizacija nastaje nakon rušenja komunističkog sustava u Europi i uključivanja komunističke Kine u globalni gospodarski sustav. Globalizacija je društveni fenom koji ima pozitivne i negativne učinke i snažno utječe na promjenu mjesta i uloge nacionalne države u modernom društvu.
Literatura:
  1. Hirst, Thomson; Globalizacija; Zagreb (2001)
  2. Anđelko Milardović; Globalizacija; Pan Liber (1999)
6. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Sociologija
Obavezni predmet - Redovni studij - Sociologija
Termini konzultacija:
Obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS