Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Facebook stranica FHS-a
YouTube kanal FHS-a
LinkedIn stranica FHS-a
Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@hrstud.hr
Sociologija identiteta
Šifra: 64732
ECTS: 4.0
Nositelji: doc. dr. sc. Andreja Sršen
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Kolegij je usmjeren na analizu individualnog i društvenog identiteta u suvremenom društvu. Pojam identiteta se promatra iz različitih polja društvenog djelovanja od najranijih zajednica do postmoderne kulture u kojoj poseban naglasak imaju mediji, odnosno masovna kultura. U tom kontekstu pitanje identiteta će se promatrati kroz slijedeća tematska područja:
1. različite aspekte socijalnog identiteta - sociopsihološka i sociološka analiza
2. kulturni identitet
3. nacionalni identitet
4. religijski identitet
5. spolni identitet.

Politička emancipacija koju je razvila praksa građanskog društva stvorila je novi prostor u kojemu se artikuliraju novi elementi jednakosti i različitosti, što je posebno izraženo u multikulturalnim društvima.
Kolegij predstavlja jednu od posebnih sociologija, te omogućuje primjenu novih teorija identiteta u korištenju novih socioloških spoznaja individualnog i grupnog identiteta. Kolegij će se realizirati kroz seminare i predavanja.
Literatura:
 1. Parekh, B., ( 2008.), Nova politika identiteta, Zagreb, Politička kultura.
  Cifrić, I. i Nikodem, K., Socijalni identitet u Hrvatskoj. Koncept i dimenzije socijalnog identiteta, Soc. Ekol. Zagreb, Vol. 15 (2006), No. 3 (173-202).
  I. Cifrić, K. Nikodem, Relacijski identitet. Socijalni identitet i relacijske dimenzije, Društvena istraživanja (2007), god. 16, br. 3 (89), 331-358.
  Cerutti, F., (2006.), Identitet i politika, Zagreb.
  Bauman, Z. (2009) Identitet. Zagreb: Naklada Pelago.
  Kalanj, R.(2008) Modernizacija i identitet. Zagreb: Politička kultura.
  Kalanj, R., ( 2005), Zov identiteta kao prijeporno znanstveno pitanje, Socijalna ekologija. 12 (1-2): 47-68.
  Anić, J. R. ( 2011) Kako razumjeti rod?, Biblioteka Centra za religijske studije - Knjiga 2.


  Odabrani tekstovi/poglavlja iz knjiga bit će preporučeni za određene sadržaje seminarskih susreta.
Preporučena literatura:
 1. Paić, Ž. (2005) Politika identiteta: Kultura kao nova ideologija. Zagreb: Antibarbarus (poglavlje 'Kraj identiteta?', 103-177).
  Castells, M.(2002) Moć identiteta. Zagreb
  Cipek, T., (ur.), (2007.), Nacija kao izvor političkog legitimiteta; Nacija i nacionalizam u hrvatskoj povijesnoj tradiciji, Zagreb.
  Barry, B. (2006) Kultura i jednakost: Egalitarna kultura multikulturalizma. Zagreb:Jesenski i Turk (poglavlje:?Dinamika identiteta: Asimilacija, akulturacija i različitost?, 75-133).
  Bhabha, H.K.(1994) The Location of Culture. London & New York: Routledge.
  Butler, J.(2000) Nevolje s rodom.Zagreb:Ženska infoteka (poglavlje: Subjekti spola/roda/žudnje?, 17-47).
  Dijk, T.A.van (2006) Ideologija.Multidisciplinaran pristup. Zagreb:Golden marketing - Tehnička knjiga (poglavlje: Identitet), 160-170).
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 10. 3. 2021. u 16:20
Andreja Sršen

Molim vas da svoje seminarske radove pišete na način da koristite matricu predlista koja je u Repozitoriju. Pisani dio teksta mora sadržavati tri kartice ispunjene tekstom ( uvod, rasprava i zaključak) nakon čega na četvrtom listu stavljate  literaturu.

Za navođenje koristite APA stil citiranja. Upute se također nalaze na Repozitoriju.

Srdačan pozdrav svima.

Nositeljica kolegija:

Doc. dr. sc. Andreja Sršen

Objavljeno: 22. 2. 2021. u 12:38
Andreja Sršen

Poštovani i dragi studenti,

Ovo je link za on line nastavu:

https://meet.jit.si/Sociologijaidentiteta

 

 

Objavljeno: 22. 2. 2021. u 09:16
Andreja Sršen

On line nastava će se danas  održati prema rasporedu na linku

https://meet.jit.si/Sociologijaidentiteta

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2021. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS