Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Facebook stranica FHS-a
YouTube kanal FHS-a
LinkedIn stranica FHS-a
Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@hrstud.hr
Statistika u društvenim istraživanjima
Šifra: 37765
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Ivan Balabanić
Izvođači: Ivan Balabanić - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj kolegija je upoznati polaznike s osnovnim statističkim pojmovima i tehnikama potrebitim za različite primjene u sociologiji.
Opći ciljevi kolegija: studenti će steći osnovna statistička znanja i tehnike koje se koriste u društvenim istraživanjima, s naglaskom na tumačenju statističkih pokazatelja, posebice onih sadržanih u standardnim računalnim ispisima. Studenti kroz predavanja, vježbe, praćenje literature i samostalno rješavanje zadataka savladavaju osnovne statističke tehnike i pojmove: slučajna varijabla, distribucija frekvencija, mod, medijan, srednja vrijednost, mjere disperzije, vjerojatnost, te osnovne distribucije diskretne i kontinuirane slučajne varijable. Studenti razvijaju statistički način razmišljanja i upoznaju precizne statističke načine izražavanja. Očekuje se da studenti predoče jasna statistička tumačenja rješenja zadataka.
Literatura:
  1. Petz, B.; Osnovne statističke metode za nematematičare; Naklada Slap, Jastrebarsko (1997)
  2. Howell, D. C; Fundamental Statistics for the Behavioral Sciences; Duxbury Press/ Cole Publishing Company, Ca., USA (2014)
  3. Welkowitz, J.; Introductory Statistics for the Behavioral Sciences, Sixth Edition with SPSS 15.0 Set; John Wiley + Sons, Inc., New Jersey, USA (2008)
  4. Pagano, R. R.; Understanding Statistics in the Behavioral Sciences; Brooks / Cole Publishing Company An International Thomson Publishing Company, Pacific Grove, USA (2008)
  5. Sweet, S. A.; Grace-Martin K. A; Data Analysis with SPSS: A First Course in Applied Statistics (4th Edition); Pearson, USA (2012)
4. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Sociologija
Termini konzultacija:
  • izv. prof. dr. sc. Ivan Balabanić :

    Srijedom od 11 i 30 do 12 i 30

    Lokacija: 018
Obavijesti
Objavljeno: 23. 6. 2021. u 15:03
Ivan Balabanić

Poštovani studenti,

ispit iz predmeta Statistika u društvenim istraživanjima održati će se 24.6. u 12 sati (dvorana Krk), umjesto u prvotno planiranih 9:15.

Pozdrav,

Ivan Balabanić

Objavljeno: 15. 6. 2021. u 13:25
Ivan Balabanić

Poštovane kolegice i kolege,

kao što znate nismo imali kolokvije na predmetu. Stoga ćemo organizirati još ispitni rok. Ispit će se održati 24. lipnja s početkom u 9:15.

Pozdrav,

Ivan Balabanić

Objavljeno: 22. 3. 2021. u 16:45
Ivan Balabanić

Poštovane kolegice i kolege,

sutra ćemo predavanja iz Statistike u društvenim istraživanjima započeti u 13 sati. Za vježbe do sljedećeg tjedna (do nedelje u 23:59) riješite zadatke 1., 2., 3. i 4. postavljenje na Google disk te iste priložite u folder s Vašim imenom i prezimenom. 

Pozdrav,

Ivan Balabanić 

Objavljeno: 1. 3. 2021. u 09:01
Ivan Balabanić

Poštovane kolegice i kolege,

2. ožujka  2021. nećemo imati predavanja i vježbe iz predmeta Statistika u društvenim istraživanjima. O treminu nadoknade biti ćete obaviješteni tijekom semestra.

Pozdrav,

Ivan Balabanić

Objavljeno: 1. 3. 2021. u 08:50
Uređeno: 1. 3. 2021. u 08:58
Ivan Balabanić

Poštovane kolegice i kolege,

zbog kolizije s nastavom u ljetnom semetru ak. godine 2020./2021. konzultacije ću umjesto utorkom održavati srijedom od 11:30 do 12:30.

Pozdrav,

Ivan Balabanić

Objavljeno: 20. 2. 2021. u 15:01
Ivan Balabanić

Poštovani studenti,

nastava iz predmeta Statistika u društvenim istraživanjima održavat će se putem platforme Google Meet.

Poveznica: https://meet.google.com/xnn-resv-cxn

Pozdrav,

Ivan Balabanić

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2021. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS