Semiotika u masovnom komuniciranju
Šifra: 86092
ECTS: 4.0
Nositelji: prof. dr. sc. Danijel Labaš
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Glavni cilj predmeta je pružiti uvid u osnovna znanja o semiotici, s posebnim osvrtom na njezinu interdisciplinarnost, razumijevajući je kao točku u kojoj se stapaju znanosti o životu i znanosti o znakovima (T. Sebeok). Specifični cilj kolegija je pripremanje studenata za razumijevanje semiotike kao znanosti, opće semioze i sustava komuniciranja, kakvo se očituje u najširem rasponu - od svakodnevne komunikacije preko javne (i masovne) komunikacije do estetičkih struktura jezičnih, slikovnih i zvučnih znakova - kako bi se od znaka došlo do simbola, te prepoznalo mogućnosti semiotičkoga tumačenja svih vrsta medijskih tekstova (tiskani mediji općenito, naslovnica, promidžba, fotografija, glazba, film).
Literatura:
 1. BARTHES, R., Mitologije, Pelago, Zagreb 2009;
 2. JOHANSEN, J. D. LARSEN, S. E., Uvod u semiotiku, Croatialiber, Zagreb 2000;
 3. NOTH, W., Priručnik semiotike, Ceres, Zagreb 2004, (59-130; 467-511);
 4. LABAŠ, D., - MIHOVILOVIĆ, M., Masovni mediji i semiotika popularne kulture, Kroatologija, 2 (2011)1, 95-122;
Preduvjeti za:
Upis predmeta :
Položen : Osnove komunikologije
Odslušan : Začetnici komunikologije i njihova djela
3. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Komunikologija
Obavezni predmet - Redovni studij - Komunikologija
Termini konzultacija:
 • prof. dr. sc. Danijel Labaš :

  Srijeda: 12.00-12.45 (prema prethodnom dogovoru na e-adresu)
  Ostale radne dane: prema prethodnom dogovoru na e-adresu

  Lokacija: 203
Obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba
QuiltCMS