Teorija povijesti
Šifra: 61951
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Darko Vitek
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj kolegija je upoznati studente s osnovnim podacima i teorijskim gledištima na povijesnu znanost. Upoznati ih s recentnim teorijskim okvirima i njihovoj primjeni na konkretna povijesna istraživanja. Osposobiti studente za samostalno istraživanje i interpretiranje historiografskih djela.
Literatura:
  1. M. Gross; Suvremena historiografija: Korijeni, postignuća, traganja; Novi LIber, Zagreb (2001)
  2. K. Jenkins; Promišljanje historije; Srednja Europa Zagreb (2008)
  3. M. Bloch; Apologija historije ili zanat povjesničara; Srednja Europa Zagreb (2008)
  4. E. H. Carr; Što je povijest; Srednja Europa Zagreb (2004)
  5. L. Hunt; Nova kulturna historija; Naklada Ljevak, Zagreb (2001)
3. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Povijest
Termini konzultacija:
  • izv. prof. dr. sc. Darko Vitek :


     srijedom od 15,00 do 16,00 sati

    Lokacija:
Obavijesti
Objavljeno: 4. 12. 2019. u 15:59
Darko Vitek

U četvrtak, 5. 12. 2019. neće se održati nastava iz kolegija Teorija povijesti. Termin nadoknade nastave bit će dogovoren sa studentima.

Objavljeno: 7. 11. 2018. u 15:55
Darko Vitek

U četvrtak 8. studenoga 2018. neće se održati nastava iz kolegija Teorija povijesti. Termin nadoknade bit će naknadno određen.

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS