Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Facebook stranica FHS-a
YouTube kanal FHS-a
LinkedIn stranica FHS-a
Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@hrstud.hr
Totalitarni režimi
Šifra: 173144
ECTS: 3.0
Nositelji: doc. dr. sc. Krešimir Bušić
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Ciljevi kolegija su upoznati studente s osnovnim pojmovima vezanim za razvitak ideologija koje su u europskoj i svjetskoj povijesti dovele do nastanka autoritarnih i totalitarnih režima te s povodima i uzrocima koji su proizveli velike sukobe u 20. stoljeću. Upoznati studente s razlozima masovnog prihvaćanja ideologija fašizma, nacizma, militarizma i komunizma u Europi i svijetu tijekom 20. st. Upoznati studente s posljedicama koje su izazvali navedeni totalitarni režimi u 20. stoljeću.

Na teorijskoj razini osposobiti studente da razlikuju pojmove holokaust i šoah te ih osposobiti za kritičko promišljanje kao i o potrebi pamćenja i sjećanja na žrtve u 20. stoljeću, tj. "stoljeću zla" koje su proizveli totalitarni režimi: fašizam, nacizam i komunizam.
Literatura:
 1. Literatura:

  A. Besancon; Stoljeće zla-O komunizmu, nacizmu i jednostavnosti šoaha, Zagreb, 2009.
  R. Overy; Diktatori-Hitlerova Njemačka i Staljinova Rusija, Zagreb, 2018.
  Grupa autora; Povijest 16-Prvi svjetski rat i poslijeratna Europa 1914.-1936., Zagreb, 2008.(odabrana poglavlja o fašizmu, nacizmu, militarizmu i komunizmu)
  Grupa autora; Povijest 17-Predvečerje rata i Drugi svjetski rat (1936.-1945.), Zagreb, 2008. (samo odabrana poglavlja o fašizmu, nacizmu, militarizmu, komunizmu, holokaustu)
Preporučena literatura:
 1. Dodatna literatura:

  Grupa autora; Hrvatska enciklopedija, odabrani pojmovi
  G. Mak; U Europi-Putovanje kroz dvadeseto stoljeće, Knjiga 1 i 2, Zagreb, 2014.
  B. Radica; Agonija Europe, Razgovori i susreti-Razgovori i susreti, Zagreb, 2006.
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 11. 1. 2019. u 12:35
Administrator

Profesor Vladimir Šumanović imat će nadoknadu predavanja u utorak, 15. siječnja 2019., u dvorani Brač Povijest komunizma od Karla Marxa do Fidela Castra od 15,55  do 17,25 te Totalitarne režime od 17,30 do 19 sati.

Objavljeno: 14. 12. 2018. u 17:44
Administrator

Profesor Vladimir Šumanović imat će nadoknadu predavanja u utorak (18. prosinca) u 17,30 u dvorani Gospić iz kolegija Totalitarni režimi.

Objavljeno: 26. 11. 2018. u 12:41
Administrator

Odgoda predavanja kod profesora Vladimira Šumanovića u četvrtak 29.11. i petak 30.11. iz kolegija Totalitarni režimi, Povijest komunizma od Karla Marxa do Fidela Castra te Demokratske promjene u Republici Hrvatskoj zbog službenoga puta.  Nadoknada predavanja bit će dogovorena na idućim predavanjima 6. i 7. prosinca 2018.

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2021. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS