Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Facebook stranica FHS-a
YouTube kanal FHS-a
LinkedIn stranica FHS-a
Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@hrstud.hr
Usmena povijest o ratovima u Hrvatskoj
Šifra: 202920
ECTS: 3.0
Nositelji: doc. dr. sc. Krešimir Bušić
Izvođači: Krešimir Bušić - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Ciljevi kolegija su upoznati studente s osnovnim teorijskim i metodičkim znanjima i tehnikama u istraživanju usmene povijesti u 20. stoljeću. Pružiti studentima relevantne spoznaje o ratovima u Hrvatskoj (Prvi svjetski rat, Drugi svjetski rat, Hrvatski domovinski rat) kako bi studenti to stečeno znanje mogli komparirati te povezati teorijske spoznaje usmene povijesti s kritičkom analizom povijesnih dokumenata. Osposobiti studente da uz pomoć metoda usmene povijesti steknu razumijevanje o "povijesti odozdol", tj. utjecaju ratnih događanja na pojedince ili skupine ljudi u povijesnim procesima društvene, političke, gospodarske i kulturne transformacije prije u tijeku i nakon ratnih sukoba. Pripremiti studente za samostalno terensko anketno istraživanje i prezentiranje rezultata tih istraživanja.
Literatura:
 1. Literatura:

  R. Sterling; Nastava europske povijesti 20. stoljeća, Zagreb, 2003.
  D. Rehak; Putevima pakla-Kroz srpske koncentracijske logore, 1991. u 21. stoljeće, Zagreb, 2000.
  Grupa autora; Dimenzije zločina počinjenih u Vukovaru 1991. godine, 1995.
  O. Orlić; Kako metodu usmene povijesti / oral history uklopiti u muzejsku izložbu?, Zagreb, 2006.(Izvorni znanstveni rad)
  A. Benčić; Osobna sjećanja sudionika i sudionica Domovinskog rata, Zagreb, 2017. (Izvorni znanstveni rad)
  M. Cupak Hamill; Arhivistika i usmena povijest, Zagreb, 2002. (Stručni članak)
Preporučena literatura:
 1. Dodatna literatura:

  Introduction to Oral History, http: www. baylor.edu/oralhistory
  R. Jambrešić Kirin; Personal narrativ on war: A challenge to women´s essays and ethnography in Croatia, 1999.
  L. Čale Feldman, R. Senjaković, I. Prica; Fear, Death and Resistenc. An Ethnography on War : Croatia 1991.-92., Zagreb, 1993.
Termini konzultacija:
Obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2021. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS