Objavljeno: 27. 2. 2018. u 10:04
Uređeno: 27. 2. 2018. u 10:06
Tea Cacović

HERA (Humanities in the European Research Area) projekt je Europske komisije i institucija koje financiraju i promoviraju znanost iz 23 europske države, a namijenjen je isključivo znanstvenicima iz područja humanističkih znanosti.

Republika Hrvatska postala je punopravna članica HERA-e putem Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koja koordinira program za hrvatske znanstvenike i Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, koje financijski podupire program.

Svrha programa HERA je:

  • poticati transnacionalnu istraživačku suradnju unutar humanističkih znanosti

  • omogućiti humanističkim znanostima da vrše odgovarajuću i dinamičku ulogu unutar Europskog istraživačkog prostora i unutar programa EU

  • prevladati fragmentacije istraživanja i unaprijediti nova i inovativna istraživanja u humanističkim znanostima

  • poboljšati suradnju između većeg broja istraživačkih funding agencies u Europi

  • privući daljnje izvore financiranja za istraživanja u humanističkim znanostima, promovirajući profil humanističkih znanosti.

Od 2014. godine u HERA-i sudjeluju 23 europske države: Austrija, Belgija, Republika Češka, Danska, Estonija, Finska, Hrvatska, Irska, Island, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska i Velika Britanija.

Više o programu HERA

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba
QuiltCMS