O nama

Psihologija je suvremena društvena znanost koja se razvila kao nezaobilazna znanstvena disciplina, ne samo zbog znanstvenih teorija i spoznaja iz glavnog predmeta svog bavljenja - ljudskog ponašanja i doživljavanja, već i zbog primjene rezultata psihologijskih istraživanja u mnogim područjima ljudskog djelovanja. Zahtjevi za profilom psihologa u razvijenim društvima rastu te se očekuje da će ta struka biti među vodećima po zapošljavanju u idućim desetljećima.

Studijski program omogućuje studentima stjecanje Europske diplome psihologa (EDP) čime je stvorena pretpostavka da svaki student dobivanjem diplome u pogledu profesionalne osposobljenosti i stručnih kompetencija može računati na njezinu cjelovitu prihvaćenost unutar Europske unije. Program studija istovremeno je i originalan, jer slijedi osnovnu koncepciju Hrvatskih studija, a to je da se obrazovanju studenata pristupa interdisciplinarno. Na diplomskoj razini ovakav program omogućuje teorijsku, metodološku i praktičnu naobrazbu, osposobljavanje i trening u više područja primijenjene psihologije, a posebice kliničkom, organizacijskom i obrazovnom. Obrazovanje koje su završili, znanja, kompetencije i vještine koje su stekli a nalaze se u nastavnom planu i programu studija psihologije, pružaju diplomiranom studentu psihologije niz mogućnosti te ga čine kvalificiranim i kompetitivnim sudionikom na postojećem tržištu rada.
O studijskom programu, nastavnicima, studentima i ostalim podacima koji vas zanimaju, pročitajte i pogledajte na stranicama Odjela za psihologiju Hrvatskih studija.


Objavljeno: 17. 2. 2015. u 16:11
Iva Černja Rajter

U okviru Tjedna psihologije Odjel za psihologiju Hrvatskih studija u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu organizira predstavljanje psiho-dijagnostičkog instrumenta Complex Reactionmeter Drenovac (www.crd.hr).

Predstavljanje u petak 20.02.2015. obuhvaća:

  • demonstracijska mjerenja zainteresiranih studenata i nastavnika na CRD-seriji s mogućnošću usporedbe vlastitih rezultata s već postojećim standardiziranim rezultatima i profilima (predvorje knjižnice Hrvatskih studija, 09:00 – 16:00)
  • predavanje dr.sc. Mirka Drenovca o CRD-seriji i njezinim uspjesima u širokoj psihološkoj primjeni (Objekt 69 Fakulteta prometnih znanosti - Amfiteatar, 13:00 – 14:00)

 

COMPLEX REACTIONMETER DRENOVAC: 

DINAMIČKE OSOBINE KOGNITIVNIH FUNKCIJA I IZRADA PSIHOLOŠKIH PROFILA ISPITANIKA, S PRIMJENOM U PROMETNIM SUSTAVIMA

dr. sc. Mirko Drenovac

CRD serija kognitivnih testova jedinstven je informatički sustav za kronometrijsko mjerenje niza kognitivnih funkcija koji se već više od 40 godina koristi u selekciji ispitanika za različita zanimanja, uključujući i prometna. Za razliku od klasičnih psihologijskih testova, testovi CRD serije daju informaciju o dinamičkim osobinama mjerenih kognitivnih funkcija – brzini, stabilnosti, izdržljivosti i pouzdanosti odvijanja kognitivnih funkcija te njihovim sastavnicama i međusobnim odnosima. Za pojedina zanimanja od presudne je važnosti brzina koordinirane reakcije ili sposobnost percepcije i složenijih mentalnih procesa, dok u drugim zanimanjima veću vrijednost imaju informacije o neiskorištenom mentalnom potencijalu, broju i vrsti pogrešaka te što se na emocionalnom planu događa nakon ispravne ili pogrešne reakcije. Predavanje će obuhvatiti:

  • teorijski okvir („Teorija kronometrije mentalnog procesiranja“, sveučilišni udžbenik za studente psihologije, Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku, Filozofski fakultet, Osijek 2009.)
  • povijesni pregled razvoja CRD Serije, područja primjene i konkretna  iskustva (posebice u prometu)
  • interpretaciju rezultata

VODITELJI PREDSTAVLJANJA: M. Drenovac, S. Drenovac

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS