O nama

Studij sociologije osnovan je 1992. godine, te stoga čini jednu od temeljnih disciplina Hrvatskih studija. Koncepcija studija sociologije od samih je početaka bila usmjerena na korištenje socioloških teorija i metodologije društvenih znanosti u razumijevanju društvenih procesa i fenomena u kontekstu hrvatskog društva specifično te komparativno u međunarodnoj i globalnoj perspektivi. U svojim obrazovnim ishodima studij sociologije usmjeren je na osposobljavanje kvalitetnog sociološkog istraživačkog kadra opskrbljenog profesionalnim istraživačkim i analitičkim vještinama za produktivan rad i u javnom i privatnom sektoru. Iz tog su razloga i preddiplomska i diplomska razina studija sociologije ustrojene prema suvremenim znanstvenim i međunarodnim standardima.


Obavijesti
Objavljeno: 6. 6. 2019. u 19:06
Uređeno: 7. 6. 2019. u 14:53
Ivan Perkov
Društveno odgovorne akcije na...

ZAZELENIMO KAMPUS

Studenti diplomskoga studija sociologije na Hrvatskim studijima organizirali su 6.6.2019. na Kampusu Borongaj hvalevrijednu akciju “ZaZeleni Kampus” čiji je cilj bio podizanje svijesti studenata i nastavnika koji obitavaju na Kampusu Borongaj o važnosti odvojenoga prikupljanja otpada i ostalih tema ekologije i održivoga razvoja.

Objavljeno: 5. 6. 2019. u 17:40
Ivan Perkov
''(Za)zeleni...

Pozivamo Vas na druženje ''(Za)zeleni kampus'' koje će se održati u sklopu 1. Roštilja Hrvatskih studija, ovoga četvrtak 06. 06. 2019. uz popratna događanja od 14h do 18h. ''(Za)zeleni kampus'' je ideja studenata prve godine diplomskog studija, polaznika kolegija ''Društveno odgovorno djelovanje'' čiji su nositelji prof. dr. Renato Matić i Ivan Perkov, mag.soc. uz suradnika na kolegiju Erika Brezovca, mag. soc.


Na druženju će nam se pridružiti prof. Puđak, prof. Perkov i prof. Brezovec te će s nama podijeliti razmišljanja o ''Ekološkoj održivosti'' iz sociološke perspektive.Kako bi ovo druženje bilo i samo održivo, udruga ''Eko Zagreb'' nam je omogućila biorazgradivo posuđe (tanjure i čaše) za roštilj.

Mislite eko i pridružite nam se na sutrašnjem roštilju!

Objavljeno: 4. 6. 2019. u 15:46
Ivan Perkov
Anomijin Gambit: Korupcija u sportu

U ovotjednom programu Anomijinog Gambita raspravljat će se o pitanju korupcije u hrvatskom sportu. Današnji nogometni navijači u prilično su lošoj strukturalnoj poziciji, jer kako klubovi sve više postaju privatiziranima tako rastu i očekivanja o zaradi njihovih vlasnika. Upravo iz takvih razloga rodila se inicijativa navijača GNK Dinamo Zagreb i djeluju kroz aktivnosti najnovije udruge Dinamo to smo mi. Kao bitan razlog svojeg nezadovoljstva i protestnog djelovanja naglašavaju upravo marginaliziranje navijača i nedemokratsko uzurpiranje svih upravljačkih ovlasti od trenutne klupske uprave. Koja je formula i koja su oruđa suzbijanja korupcije u praktičnom smislu, koji je put prema demokratizaciji donošenja klupskih odluka i očuvanja ljudskih prava navijača i simpatizera nogometnog kluba detaljnije će nam predstaviti nogometni aktivist i član udruge DTSM Goran Đulić.

Objavljeno: 2. 6. 2019. u 16:30
Uređeno: 4. 6. 2019. u 11:45
Ivan Perkov
Gostujuće predavanje: prof. dr. Zoran...

U sklopu kolegija "Društveno odgovorno djelovanje" čiji su nositelji prof. dr. Renato Matić i Ivan Perkov, mag. soc. uz suradnju asistenta Erika Brezovca, mag. soc., u ponedjeljak, 3. lipnja 2019. održano je gostujuće predavanje prof. dr. Zorana Zoričića, vodećega hrvatskoga stručnjaka za prevenciju, suzbijanje i liječenje ovisnosti.

Pred prepunom dvoranom Čakovec Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, prof. Zoričić je održao zannimljivo i interaktivno predavanje o problemima povezanima s ovisnostima. Naglasak predavanja bio je na ovisnostima među mladima.

 

 

Objavljeno: 17. 4. 2019. u 11:49
Uređeno: 17. 4. 2019. u 11:52
Ivan Perkov
Predavanje gostujuće profesorice...

Dana 15.4.2019. prof. Hatice Kübra Kocdeveci, English Language Instructor & Director of Assessment and Evaluation Division Foreign Languages Department, Istinye University, Turkey, u okviru Erasmus+ Staff Mobility Programme, održala je predavanje studentima sociologije (preddiplomskog i diplomskog studija) na temu Time to celebrate.

 

 

 

Objavljeno: 8. 4. 2019. u 16:25
Uređeno: 8. 4. 2019. u 16:25
Ivan Perkov
Akademik Ivan Markešić

Odsjek za sociologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu dobio je prvog Akademika. Naš dugogodišnji suradnik, doajen hrvatske sociologije, dr. sc. Ivan Markešić, znanstveni savjetnik u trajnome zvanju i redoviti profesor u trajnome zvanju, dana 3. ožujka, 2019. godine promoviran je u redovitog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, u području društvenih znanosti, polju sociologije.

Objavljeno: 19. 5. 2018. u 21:32
Ivan Perkov
Honorarni posao na...

Odjel za promicanje kvalitete obrazovanja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja traži studente završnih godina studija (apsolventi s aktivnim studentskim pravima ili studenti 5. godine) sociologije i psihologije na Hrvatskim studijima. Studenti se traže za homorarni rad na znanstveno-istraživačkim projektima u području obrazovanja.

Objavljeno: 20. 2. 2018. u 16:03
Uređeno: 20. 2. 2018. u 16:05
Ivan Perkov
NovaTV traži djelatnika za radno...

Svim zainteresiranim bivšim i sadašnjim studentima prosljeđujemo obavijest o potencijalno zanimljivom natječaju.

Objavljeno: 8. 1. 2018. u 10:29
Uređeno: 8. 1. 2018. u 18:19
Ivan Perkov
Nagrada izv. prof. dr. sc. Ireni...

Privremeno Znanstveno-nastavno vijeće Hrvatskih studija dodijelilo je nagradu za znanstvene radove visoke međunaordne vidljivosti za 2016. godinu izv. prof. dr. sc. Ireni Cajner Mraović s Odsjeka za sociologiju.

Objavljeno: 8. 1. 2018. u 10:24
Uređeno: 8. 1. 2018. u 18:04
Ivan Perkov
Gostujuće predavanje na temu „Prinosi...

Na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu održano je gostujuće predavanje konzula Republike Čile u RH, gospodina Maximiliana Jara Pozoa, i veleposlanika gospodina Juana Luisa Nilo Valledora na temu doprinosa Hrvata i njihovih potomaka Čileu. Predavanje je održano na poziv doc. dr. sc. Andreje Sršen, a bilo je namijenjeno studentima koji pohađaju kolegije "Uvod u sociologiju hrvatskoga iseljeništva" i "Sociologija hrvatskoga društva". Predavanju su, uz studente, nazočili i državni tajnik u MZO-u doc. dr. sc. Matko Glunčić i vanjska suradnica na Odsjeku za sociologiju  gospođa Tuga Tarle, prof., koja je prevodila predavanje sa španjolskoga na hrvatski jezik.

Objavljeno: 8. 1. 2018. u 10:20
Uređeno: 8. 1. 2018. u 18:03
Ivan Perkov
Skup hrvatske dijaspore u Santiago de...

U Santiago de Chileu je od 27. do 29. listopada 2017. održan Skup hrvatske dijaspore Južne Amerike, na kojemu su sudjelovali predstavnici hrvatskih zajednica iz Čilea, Bolivije, Ekvadora, Perua, Argentine, Brazila i Paragvaja. Izaslanstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje je predvodio državni tajnik doc. dr. sc. Matko Glunčić, sudjelovalo je na godišnjem Skupu hrvatske dijaspore Južne Amerike u Santiagu, glavnome gradu Čilea. U izaslanstvu su bili i predstavnici Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj prof. dr. sc. Željko Grabarević i prof. dr. sc. Jurica Pavičić te predstavnica Sveučilišta u Zagrebu doc. dr. sc. Andreja Sršen.

 

Objavljeno: 8. 1. 2018. u 10:17
Uređeno: 8. 1. 2018. u 18:05
Ivan Perkov
Nastavnici Odsjeka za sociologiju...

Doc. dr. sc. Andreja Sršen kao voditeljica te asistenti Odsjeka za sociologiju Hrvatskih studija i doktorandi sociologije Erik Brezovec, mag. soc. i Ivan Perkov, mag. soc. proveli su istraživanje među sudionicima Hrvatskih svjetskih igara koje su u srpnju 2017. održane u Zagrebu. Ciljevi istraživanja bili su utvrditi stupanj povezanosti iseljenika s Republikom Hrvatskom te njihove stavove o mogućnostima povratka u Hrvatsku. Ispitan je i njihov interes za studiranje na hrvatskim visokoškolskim institucijama. U tijeku je izrada članka u kojem će biti predstavljeni rezultati istraživanja.

Objavljeno: 8. 1. 2018. u 10:15
Uređeno: 8. 1. 2018. u 18:14
Ivan Perkov
Istraživanje Odsjeka za sociologiju -...

Doc. dr. sc. Andreja Sršendr. sc. Tomislav Markić, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i vanjski suradnik Odsjeka za sociologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu na kolegiju "Uloga hrvatskih katoličkih misija u iseljeništvu" te asistent na Odsjeku za sociologiju Erik Brezovec, mag. soc.   provode  istraživanje o stajalištima iseljenih Hrvata u Irskoj, aktualnom stanju u Republici Hrvatskoj te mogućnostima povratka u zemlju i dolaska na studij ili usavršavanje.

Objavljeno: 8. 1. 2018. u 10:13
Uređeno: 8. 1. 2018. u 18:09
Ivan Perkov
Sudjelovanje nastavnika Odsjeka za...

Okrugli stol u organizaciji Vijeća mladih Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović s temom problematike mladih povratnika iz iseljeništva pod nazivom „Biti mladi povratnik i živjeti u Hrvatskoj“ održao se u Uredu predsjednice Republike Hrvatske 21. srpnja 2017. Na okruglom stolu sudjelovali su i predstavnici Odsjeka za sociologiju  doc. dr. sc. Andreja Sršen i Ivan Perkov, mag. soc. Kao cilj okruglog stola Predsjednica je navela poticanje dijaloga u javnosti i medijima, kako u iseljeništvu, tako i u zemlji. Bilo je riječi i o prijedlozima konkretnih mjera koje je nužno provesti za poboljšanje statusa povratnika i poticanje povratništva.

 

Objavljeno: 8. 1. 2018. u 10:02
Uređeno: 8. 1. 2018. u 18:20
Ivan Perkov
Nagrada doc. dr. sc. Dariju Paviću

Znanstveno-nastavno vijeće Hrvatskih studija dodijelilo je nagradu za znanstveni rad visoke međunaordne vidljivosti za 2015. godinu doc. dr. sc. Dariju Paviću.

Objavljeno: 1. 6. 2017. u 08:36
Marija Brajdić Vuković

Prilika za studente diplomskog i preddiplomskog studija sociologije da steknu iskustvo u radu na istraživačkom projektu: 

U sklopu istraživačkog projekta Disobedient Democracy istraživački tim Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu poziva studente/ice studijskih programa društvenog i humanističkoga usmjerenja na sudjelovanje u kodiranju novinskih arhiva. Studenti/ce će se kroz rad na projektu upoznati s metodom kodiranja te doprinijeti izradi opsežne baze podataka koja obuhvaća četiri zemlje. U skladu s potrebama projekta, postoje mogućnosti suradnje i po završetku procesa kodiranja.
Rok za prijavu je 9. lipnja 2017.

Više o projektu i prijavi pronađite na sljedećoj poveznici: https://www.fpzg.unizg.hr/?@=2e8y2#news_8980

Objavljeno: 17. 1. 2017. u 07:36
Uređeno: 17. 1. 2017. u 07:37
Marija Brajdić Vuković

Iako je već objavljeno na studentskim stranicama, za svaki slučaj da vam je informacija promaknula, studente sociologije obaviještavamo da je izbor mentora te temu završnih i diplomskih radova (za studente koji planiraju završiti studij u ovoj akademskoj godini) potrebno prijaviti do kraja zimskog semestra, znači zaključno s 24. veljače 2017. godine. Prijave treba predati u studentsku službu, listiće za prijavu može se uzeti ispred studentske službe. Imate dovoljno vremena, pronađite mentore što prije i konzultirajte se oko teme.

 

Objavljeno: 18. 11. 2016. u 13:16
Uređeno: 19. 3. 2017. u 22:50
Marija Brajdić Vuković

Ovdje možete pogledati prezentaciju "Profil brucoša Hrvatskih studija:
rezultati ovogodišnje ankete" koju je za Dan Hrvatskih studija pripremila i prezentirala kolegica Dora Mrčela, studentica I. godine Diplomskog studija sociologije, znanstveni smjer, pod mentorstvom doc. dr. sc. Marije Brajdić Vuković.

Objavljeno: 17. 9. 2016. u 11:15
Uređeno: 17. 9. 2016. u 11:18
Marija Brajdić Vuković

Prema odluci vijeća Odjela za sociologiju (15.09.2016), studentima dvopredmetnog preddiplomskog studija sociologije omogućuje se da u nadolazećoj akademskoj godini (2016./2017.) upišu predmete iz skupine Izborni predmeti II koji su sastavni dio programa na jednopredmetnom preddiplomskom studiju sociologije. Pod određenim uvjetima o kojima pročitajte više u nastavku.

Objavljeno: 23. 6. 2016. u 22:57
Uređeno: 23. 6. 2016. u 23:01
Marija Brajdić Vuković
Dorotea Sudar pod mentorstvom izv....

 

Dorotea Sudar, studentica diplomskog studija sociologije, dobitnica je Rektorove nagrade u 2016. godini za rad pod naslovom "Društveni kontekst kao dimenzija profesionalnog integriteta policije". Rad je mentorirala izv. prof. dr. sc. Irena Cajner Mraović koja sada uzastopno niz godina mentorira uspješne radove. Ovaj rad uključivao je i međunarodnu suradnju te je uz kolegicu Cajner Mraović, rad komentorirala profesorica Sanja Kutnjak s Michigan State University - School of Criminal Justice, o čemu je objavljen i izvještaj na stranicama tog sveučilišta: http://cj.msu.edu/kutnjak-mentee-receives-award/. Čestitamo od srca studentici i njenoj iznimnoj mentorici na (još) jednom velikom uspjehu koji je razveselio Odjel za sociologiju!

Objavljeno: 23. 6. 2016. u 22:46
Uređeno: 23. 6. 2016. u 22:46
Marija Brajdić Vuković
Studentice diplomskog studija...

 

Studentice 2. godine diplomskog studija sociologije Barbara Prprović i Nikolina Nemec dobitnice su prestižne nagrade koju dodjeljuje Academy of Criminal Justice Science iz Denvera, USA, u kategoriji Outstanding Paper Award i to za znanstveni rad pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Irene Cajner Mraović. Rad je odabran kao najbolji među 13 radova u jakoj međunarodnoj konkurenciji. Čestitamo kolegicama i njihovoj mentorici na ovom iznimnom uspjehu!

Objavljeno: 24. 3. 2016. u 07:55
Uređeno: 24. 3. 2016. u 07:56
Marija Brajdić Vuković

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) traži volontera/ku u provedbi projekata u području ublažavanja klimatskih promjena i u području borbe protiv energetskog siromaštva. Treba im dinamična i entuzijastična osoba s odličnim poznavanjem engleskog jezika i uobičajenih uredskih računalnih aplikacija (MS Office, e-mail, Internet), spremna na stjecanje novih znanja, rad na novim područjima i timski rad. Više informacija možete pronaći ovdje: http://www.door.hr/wordpress/wp-content/uploads/2016/03/Poziv_DOOR_volonteri.pdf

Objavljeno: 14. 3. 2016. u 06:36
Uređeno: 14. 3. 2016. u 06:38
Marija Brajdić Vuković

Obavještavamo studente koji su predali prijave tema za završne i diplomske radove zaključno s 29. siječnja 2016., da su sve teme odobrene na sastanku vijeća Odjela za sociologiju održanom 18. veljače 2016. godine.

Objavljeno: 14. 1. 2016. u 10:39
Uređeno: 15. 1. 2016. u 06:42
Marija Brajdić Vuković

Slijedom upita studenata valja pojasniti da vanjski suradnici Odjela za sociologiju, ukoliko su u znanstvenom zvanju docenta, izvanrednog profesora ili profesora, mogu biti mentori završnih i diplomskih radova.

Ukoliko se radi o vanjskim suradnicima koji nemaju znanstveno-nastavno zvanje, tada oni mogu biti sumentori završnih i diplomskih radova.

Objavljeno: 13. 1. 2016. u 07:50
Uređeno: 14. 1. 2016. u 07:29
Marija Brajdić Vuković

Obavještavamo studente i studentice preddiplomskog i diplomskog studija sociologije da je vijeće Odjela za sociologiju povezano s prijavom teme završnih i diplomskih radova u akademskoj godini 2015./2016. odlučilo da

1. Nastavnici koji su ujedno i zaposlenici Odjela za sociologiju mogu mentorirati najviše četiri završna rada i najviše tri diplomska rada u jednoj generaciji studenata

2. U obrazloženju u obrascu za prijavu teme završnog/diplomskog rada studenti/ce trebaju pismeno odgovoriti na dva pitanja:

a) Koji je cilj rada, što se u radu namjerava pobliže istražiti/obrazložiti?

b) Kakva vrsta istraživanja se u svrhu izrade rada planira poduzeti? Radi li se o istraživanju literature/dokumenata ili o istraživanju na ljudima? Ukoliko je istraživanje na ljudima o kojoj se populaciji/uzorku radi?

3. Ukoliko završni/diplomski rad pretpostavlja provođenje društvenog istraživanja na dokumentima i/ili ljudskim sudionicima studenti moraju po odobrenju teme proći postupak prijave teme istraživanja pred Povjerenstvom za ocjenu etičnosti istraživanja studentskih radova Odjela za sociologiju. Tek po odobrenju od strane Povjerenstva studenti mogu početi provoditi svoje istraživanje.

Podsjećamo da je obrazac za prijavu teme završnog/diplomskog rada potrebno predati najkasnije do 29.01.2016.

 

Objavljeno: 5. 1. 2016. u 20:09
Uređeno: 5. 1. 2016. u 20:11
Marija Brajdić Vuković

Ženska soba – Centar za seksualna prava, organizacija civilnog društva iz Zagreba, organizira održavanje besplatnog treninga za studente i studentice pomagačkih i srodnih struka fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Trening će se održati u prostoru Ženske sobe u Zagrebu 02. i 03. veljače, 2016. godine.

Svrha treninga je educirati mlade osobe, buduće stručnjake i stručnjakinje te ih potaknuti na suzbijanje seksualnog nasilja u društvu.
Cilj treninga je aktivno uključiti studente i studentice u edukaciju o prevenciji nasilja te provedbu aktivnosti za učenike i učenice osnovnih i srednjih škola kako bi se ostvarila što kvalitetnija prevencija seksualnog nasilja nad i među djecom i mladima.
 

Više informacija u proširenom sadržaju obavijesti. 

Objavljeno: 29. 6. 2015. u 21:42
Uređeno: 21. 7. 2015. u 07:35
Marija Brajdić Vuković

Na sastanku održanom 26.05. 2015., Vijeće Odjela za sociologiju donijelo je sljedeću odluku:

Završne verzije studentskih diplomskih radova mentori su dužni poslati u digitalnoj verziji članovima komisije za obranu diplomskog rada najmanje 20 DANA PRIJE obrane diplomskog rada. Studenti ne uvezuju diplomski rad dok ne dobiju odgovor svih članova komisije za obranu diplomskog rada, odnosno dok ne uvrste eventualne tražene promjene/dopune rada. 

Studenti čiji mentori ne pošalju digitalnu verziju najmaje 20 dana prije obrane članovima komisije, neće moći pristupiti obrani rada.

U ime Odjela za sociologiju,

pročelnica doc. dr. sc. Marija Brajdić Vuković

Objavljeno: 24. 11. 2015. u 20:08
Uređeno: 24. 11. 2015. u 20:53
Marija Brajdić Vuković
Objavljeno: 15. 6. 2015. u 17:39
Uređeno: 15. 6. 2015. u 17:39
Marija Brajdić Vuković

 

Vijeće Odjela za sociologiju čestita studenticama Nikolini Nemec i Barbari Prprović na dobivenoj Rektorovoj nagradi za rad u području društvenih znanosti pod nazivom "Evaluacija modela policije u zajednici u populaciji Roma: usporedba Hrvatske i Slovenije". Čestitku također upućujemo i njihovoj vrijednoj mentorici izv.prof.dr.sc. Ireni Cajner Mraović. 

Objavljeno: 3. 12. 2015. u 19:58
Uređeno: 3. 12. 2015. u 20:14
Marija Brajdić Vuković

12. prosinca 2014. godine na Trgu kralja Tomislava 21/I održat će se Dan otvorenih vrata Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. To je prilika za studentice i studente preddiplomskog i diplomskog studija sociologije da se upoznaju s radom najstarijeg sociološkog instituta u Hrvatskoj koji ove godine slavi 51. rođendan. Sve o zanimljivom programu na Danu otvorenih vrata možete doznati ovdje: http://www.idi.hr/wp-content/uploads/2014/11/program_Dan_otvorenih_vrata_IDIZ_2014.pdf

Bitno

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu djeluju od 16. studenoga 1992. godine. Od 2017. ustrojeni su kao sveučilišni odjel za interdisciplinarno proučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne i intelektualne povijesti i zbilje, medijske i interpersonalne komunikacije, akcija društvenih skupina, ljudskoga doživljavanja i ponašanja, razvoj jezika, otvorenih političkih, kulturnih i socijalnih pitanja od nacionalnoga ili regionalnoga interesa.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka organizacija izvode studije na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini. Studijski programi filozofije, hrvatskoga latiniteta, komunikologije, kroatologije, latinskoga jezika, povijesti, psihologije i sociologije, znanstvenoga i nastavničkoga smjera, usporedno uzimaju u obzir četiri sastavnice: 1. općeteorijsku i metodološku, 2. nacionalnu ili kroatološku, 3. europsku i 4. globalnu.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS