Objavljeno: 18. 11. 2019. u 14:27
Uređeno: 18. 11. 2019. u 14:37
Marija Barić Đurđević

U nedjelju, 17.11. 2019., dan uoči obljetnice pada Grada, nekolicina studenata Hrvatskih studija otišla je u Vukovar.

Posjet gradu organizirala je Slavonska udruga studenata čija potpredsjednica je naša studentica treće godine latinskoga jezika i filozofije, Klara Bagarić. Izlet je započeo posjetom Spomen domu hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti.

Nakon toga studenti su posjetili vukovarsku bolnicu u kojoj su se zbrinjavali svi ranjenici iz Vukovara, Borovog sela i okolice tijekom agresije na Vukovar. Na bolnicu je dnevno padalo u prosijeku 700 granata.

Nakon posjeta bolnici, studenti su se prošetali Vukovarom koji broji oko 27 000 stanovnika.

Sljedeća postaja bio je Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar.

Posjetili su i Ovčaru, mjesto strašnog genocida na kojem je ekshumirano 200 žrtava, većinom iz vukovarske bolnice ubijenih tijekom velikosrpske agresije na grad Vukovar i Hrvatsku. Do srpnja 2006. godine identificirane su 194 osobe, ubijene u dobi od 16 do 77 godina. 60-ak osoba se još smatra nestalima. Na tom mjestu zapalili su svijeću.

Na kraju, studenti su posjetili Memorijalno groblje na kojem se nalazi spomenik i vječni plamen gdje je predsjednica Studentskoga zbora položila vijenac u ime Hrvatskih studija te zapalili svijeću.

Vukovar je strašna tragedija hrvatskoga naroda, simbol hrabrosti i zajedništva, ali i opomena svim budućim generacijama da se ovakvo što više nikada ne ponovi.

 

 

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS