Objavljeno: 5. 6. 2018. u 23:25
Uređeno: 6. 6. 2018. u 00:04
Maria Florencia Luchetti

U petak, 25. svibnja 2018. u glavnoj zgradi Hrvatskih studija održana je informativna radionica pod naslovom „Studirati na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu“. Radionica je bila namijenjena potomcima Hrvata koji trenutno uče jezik svojih predaka u okviru Programa učenja hrvatskoga jezika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Većina njih rođena je u zemljama Južne Amerike te su dobili stipendiju za učenje hrvatskoga jezika u Croaticumu - Centru za hrvatski kao drugi i strani jezik Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na radionici je sudjelovalo desetak stipendista te su im djelatnici Hrvatskih studija objasnili koje su mogućnosti studiranja na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, kakvi su studijski programi, upisne postupke na preddiplomske, diplomske te poslijediplomske studije, uvjete upisa, rokove te ostale bitne informacije.

Polaznici Croaticuma iskazali su interes za informiranje i bolje upoznavanje sustava obrazovanja u Hrvatskoj i za predviđene posebne upisne kvote koje su namijenjene pripadnicima hrvatske manjine u europskim državama i Hrvatima iseljenicima u prekomorske i europske države. Te posebne kvote su definirane sporazumom o suradnji između Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj Sporazuma je poticanje povratka Hrvata i potomaka Hrvata u Hrvatsku te pozitivnog djelovanja na ostanak mladih, čime bi se dugoročno jačao demografski, gospodarski i opći napredak hrvatskoga društva.

Detalje ovog sporazuma možete saznati na sljedećoj poveznici.

Više informacija o upisu na Hrvatskim studijima, možete dobiti na sljedećoj poveznici.

 

 

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu djeluju od 16. studenoga 1992. godine. Od 2017. ustrojeni su kao sveučilišni odjel za interdisciplinarno proučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne i intelektualne povijesti i zbilje, medijske i interpersonalne komunikacije, akcija društvenih skupina, ljudskoga doživljavanja i ponašanja, razvoj jezika, otvorenih političkih, kulturnih i socijalnih pitanja od nacionalnoga ili regionalnoga interesa.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka organizacija izvode studije na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini. Studijski programi filozofije, hrvatskoga latiniteta, komunikologije, kroatologije, latinskoga jezika, povijesti, psihologije i sociologije, znanstvenoga i nastavničkoga smjera, usporedno uzimaju u obzir četiri sastavnice: 1. općeteorijsku i metodološku, 2. nacionalnu ili kroatološku, 3. europsku i 4. globalnu.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS