Objavljeno: 5. 6. 2018. u 23:25
Uređeno: 6. 6. 2018. u 00:04
Maria Florencia Luchetti

U petak, 25. svibnja 2018. u glavnoj zgradi Hrvatskih studija održana je informativna radionica pod naslovom „Studirati na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu“. Radionica je bila namijenjena potomcima Hrvata koji trenutno uče jezik svojih predaka u okviru Programa učenja hrvatskoga jezika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Većina njih rođena je u zemljama Južne Amerike te su dobili stipendiju za učenje hrvatskoga jezika u Croaticumu - Centru za hrvatski kao drugi i strani jezik Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na radionici je sudjelovalo desetak stipendista te su im djelatnici Hrvatskih studija objasnili koje su mogućnosti studiranja na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, kakvi su studijski programi, upisne postupke na preddiplomske, diplomske te poslijediplomske studije, uvjete upisa, rokove te ostale bitne informacije.

Polaznici Croaticuma iskazali su interes za informiranje i bolje upoznavanje sustava obrazovanja u Hrvatskoj i za predviđene posebne upisne kvote koje su namijenjene pripadnicima hrvatske manjine u europskim državama i Hrvatima iseljenicima u prekomorske i europske države. Te posebne kvote su definirane sporazumom o suradnji između Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj Sporazuma je poticanje povratka Hrvata i potomaka Hrvata u Hrvatsku te pozitivnog djelovanja na ostanak mladih, čime bi se dugoročno jačao demografski, gospodarski i opći napredak hrvatskoga društva.

Detalje ovog sporazuma možete saznati na sljedećoj poveznici.

Više informacija o upisu na Hrvatskim studijima, možete dobiti na sljedećoj poveznici.

 

 

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba
QuiltCMS