Objavljeno: 6. 6. 2018. u 00:17
Uređeno: 6. 6. 2018. u 00:27
Maria Florencia Luchetti

Djelatnica Znanstvenog Zavoda Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Natasha Kathleen Levak razgovarala je s novinarima Glasa Slavonije o povratku Hrvata u iseljeništvu, povodom Iseljeničkog kongresa koji će se održati u Osijeku od 29. 6. do 1. 7. 2018., izazovima koje uzrokuje odljev mozgova i mogućnostima implementacije strategije za promicanje povratka znanja i vještina u domovinu.

Objasnila je način na koji se na Hrvatskim studijama radi na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini kako bi se povezala iskustva, znanja i perspektiva  studenata, stručnjaka i znanstvenika Hrvata u domovini i u dijaspori. Na tu temu istaknula je: „virtualne metode mogu biti učinkovite za razvoj globalnih timova koji mogu dijeliti znanja i sudjelovati u aktivnostima“. Izjavila je da će dijaspora kroz ove aktivnosti „dobiti više prilika za razumijevanje trenutne situacije u svojoj domovini i razvijanje profesionalnih odnosa sa svojim kolegama, te potencijalno pridonijeti razvoju povjerenja i profesionalnih sinergija“.

Članak u cijelosti možete čitati na sljedećoj poveznici.

 


 

 

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba
QuiltCMS