Objavljeno: 31. 8. 2018. u 16:29
Uređeno: 5. 10. 2018. u 12:43
Maria Florencia Luchetti

Od 28. lipnja do 1. srpnja 2018., u Osijeku je održan Treći hrvatski iseljenički kongres, posvećen razlozima odselidbe, propitivanja mogućnosti povratka iseljenih Hrvata i osnaživanju veza hrvatskog iseljeništva s domovinom.

Na kongresu je sudjelovalo preko 200 sudionika iz više od deset zemalja te stotinjak izlagača.
Hrvatski studiji su sudjelovali kao suorganizator, a među izlagačima su bili profesori, asistenti, doktorandi naše ustanove i djelatnice Znanstvenoga zavoda sa sljedećim temama izlaganja:

dr. sc. Katica Jurčević i dr. sc. Josip Jurčević - Migracijskom strategijom protiv hrvatskog izumiranja.

dr. sc. Natasha Kathleen Levak - Movement and connections to the cultural homeland – positive sustainble flow on using international collaborative language learning methodologies.

dr. sc. María Florencia Luchetti i dr. sc. Marina Perić Kaselj- Integracija potomaka hrvatskih iseljenika u hrvatsko društvo: primjer Južne Amerike.

Danijel Jurković, mag. educ. hist. - Analiza ekonomskoga kraha Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije 1989. i demografskoga kraha Republike Hrvatske 2018. godine.

Erik Brezovec, mag. soc et mag. educ. soc. - Nove tipizacije hrvatskog iseljeništva i popratni potencijali.

Ivan Perkov, mag. soc. i Erik Brezovec, mag. soc et mag. educ. soc. - Potencijal dolaska hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka na studiji ili rad u republiku Hrvatsku.

Vladimir Šumanović, mag. hist. - Politička aktivnosti dr. Jurja Krnjevića u doba Nezavisne Države Hrvatske.

Znanstveni zavod je sudjelovao u organizaciji panela na španjolskom jeziku „Hrvatsko iseljeništvo u Južnoj Americi i povratnička migracija u Hrvatsku. Izazovi i mogućnosti“, na kojem je izlagalo 13 izlagača iz Hrvatske, Argentine, Čilea i Venezuele. Panel je potaknuo veliki interes među sudionicima kongresa o sudjelovanju na budućim znanstveno-istraživačkim projektima o Hrvatima u Južnoj Americi.

Više informacija o događaju pogledajte na poveznici.

 

 

 

 

 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS