Objavljeno: 31. 8. 2018. u 16:29
Uređeno: 5. 10. 2018. u 12:43
Maria Florencia Luchetti

Od 28. lipnja do 1. srpnja 2018., u Osijeku je održan Treći hrvatski iseljenički kongres, posvećen razlozima odselidbe, propitivanja mogućnosti povratka iseljenih Hrvata i osnaživanju veza hrvatskog iseljeništva s domovinom.

Na kongresu je sudjelovalo preko 200 sudionika iz više od deset zemalja te stotinjak izlagača.
Hrvatski studiji su sudjelovali kao suorganizator, a među izlagačima su bili profesori, asistenti, doktorandi naše ustanove i djelatnice Znanstvenoga zavoda sa sljedećim temama izlaganja:

dr. sc. Katica Jurčević i dr. sc. Josip Jurčević - Migracijskom strategijom protiv hrvatskog izumiranja.

dr. sc. Natasha Kathleen Levak - Movement and connections to the cultural homeland – positive sustainble flow on using international collaborative language learning methodologies.

dr. sc. María Florencia Luchetti i dr. sc. Marina Perić Kaselj- Integracija potomaka hrvatskih iseljenika u hrvatsko društvo: primjer Južne Amerike.

Danijel Jurković, mag. educ. hist. - Analiza ekonomskoga kraha Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije 1989. i demografskoga kraha Republike Hrvatske 2018. godine.

Erik Brezovec, mag. soc et mag. educ. soc. - Nove tipizacije hrvatskog iseljeništva i popratni potencijali.

Ivan Perkov, mag. soc. i Erik Brezovec, mag. soc et mag. educ. soc. - Potencijal dolaska hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka na studiji ili rad u republiku Hrvatsku.

Vladimir Šumanović, mag. hist. - Politička aktivnosti dr. Jurja Krnjevića u doba Nezavisne Države Hrvatske.

Znanstveni zavod je sudjelovao u organizaciji panela na španjolskom jeziku „Hrvatsko iseljeništvo u Južnoj Americi i povratnička migracija u Hrvatsku. Izazovi i mogućnosti“, na kojem je izlagalo 13 izlagača iz Hrvatske, Argentine, Čilea i Venezuele. Panel je potaknuo veliki interes među sudionicima kongresa o sudjelovanju na budućim znanstveno-istraživačkim projektima o Hrvatima u Južnoj Americi.

Više informacija o događaju pogledajte na poveznici.

 

 

 

 

 

 

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu djeluju od 16. studenoga 1992. godine. Od 2017. ustrojeni su kao sveučilišni odjel za interdisciplinarno proučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne i intelektualne povijesti i zbilje, medijske i interpersonalne komunikacije, akcija društvenih skupina, ljudskoga doživljavanja i ponašanja, razvoj jezika, otvorenih političkih, kulturnih i socijalnih pitanja od nacionalnoga ili regionalnoga interesa.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka organizacija izvode studije na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini. Studijski programi filozofije, hrvatskoga latiniteta, komunikologije, kroatologije, latinskoga jezika, povijesti, psihologije i sociologije, znanstvenoga i nastavničkoga smjera, usporedno uzimaju u obzir četiri sastavnice: 1. općeteorijsku i metodološku, 2. nacionalnu ili kroatološku, 3. europsku i 4. globalnu.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS