Objavljeno: 26. 9. 2018. u 15:13
Uređeno: 26. 9. 2018. u 16:13
Maria Florencia Luchetti

Tijekom ljeta akademske 2017./18. godine započeo je probni dio projekta Studentska virtualna mreža koji se sastojao od skype sesija tijekom kojih su partneri učili hrvatski i engleski jezik. Sudionici pilot projekta koji su učili hrvatski jezik nalazili su se u Australiji, a oni koji su učili engleski u Mostaru, ili na odmoru u Hrvatskoj. Iako su sudionici projekta imali dosta obveza tijekom ljetnog razdoblja, većina je uspješno održala svoje skype sastanke.

Sudionici projekta iz Australije su vrlo pozitivno ocijenili svoje iskustvo sa skype sesijama. Također su jako zahvalni svojim skype partnerima na izdvojenom vremenu i pomoći. Cassandra Beširević i Vice Bošnjak bili su jedan od skype partnera. “Moje iskustvo s pilot projektom je izuzetno pozitivno. Moj partner mi je jako pomogao, bio je strpljiv i istinski zainteresiran da me nauči govoriti hrvatski. Razgovarati sa izvornim govornikom i vidjeti gdje živi učinilo je da se osjetim bliže jeziku i zemlji. Izuzetno je lijepo povezati se u kulturnom i lingvističkom smislu s nekim tko se nalazi na drugom kraju svijeta. Radujem se prvom službenom ciklusu učenja“, izjavila je Cassandra. Njen partner Vice smatra kako je ovaj program odličan jer je naučio puno o australskoj kulturi, a imao je i priliku vježbati engleski.

Edvard Sajović je također izjavio da je njegov skype partner u učenju jezika Petar Ćavar sa Sveučilišta u Mostaru ostavio odličan dojam na njega. „Uživao sam u učenju s Petrom. Bio je vrlo spreman pomoći mi i bio je jako pozitivan. Bilo mi je drago čuti da dobro govorim hrvatski i sretan sam što imam nekoga tko će mi pomoći poboljšati gramatiku prije nego što sljedeći put posjetim Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu“, kazao je Edvard.

Prvi ciklus projekta Studentska virtualna mreža počet će 9. listopada 2018. godine i trajat će osam tjedana. „U okviru njega bit će uključeni studenti iz Njemačke, Argentine, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Australije. Svi članovi grupe dobit će svog skype partnera kao i materijale za e-učenje. Program je otvoren za sve koji žele naučiti hrvatski, njemački, španjolski ili engleski jezik“ izjavila je dr. sc. Natasha Levak, viša stručna savjetnica u Znanstvenom zavodu Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i glavna koordinatorica cjelokupnog projekta. Koordinatorica projekta za Sveučilište u Mostaru je doc. dr. sc. Anita Lukenda.
          
Projekt Studentska virtualna mreža potpisan je u svibnju 2018. godine između Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Mostaru. Cilj projekta je implementirati studentski program učenja jezika i kulture namijenjen studentima iz inozemstva koji uče hrvatski jezik i studentima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji uče engleski ili španjolski jezik kako bi usavršili jezične i komunikacijske vještine te bolje upoznali kulturu zemlje čiji jezik uče, priopćio je Ured za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.

Članak je preuzet sa sljedećeg portala.

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS