Objavljeno: 17. 10. 2018. u 17:51
Uređeno: 17. 10. 2018. u 17:54
Maria Florencia Luchetti

Od 19. do 22. rujna 2018. godine na otoku Visu je održana druga Međunarodna multidisciplinarna znanstvena konferencija Mediterranean Islands Conference MIC-VIS (Konferencija o mediteranskim otocima), čija je svrha potaknuti nove pristupe glavnim izazovima s kojima se susreću mediteranski otoci te predložiti nova rješenja kroz brainstorming, diskusiju i znanstvena istraživanja.

Konferenciju su organizirali Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Veleučilište VERN, u suorganizaciji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, uz pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske i Grada Visa.
Na konferenciji je prisustvovalo 150 znanstvenika i stručnjaka iz petnaest zemalja, koji su predstavili više od 100 znanstvenih radova. Među njima su bile i djelatnice Znanstvenog Zavoda Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Katica Jurčević, dr. sc. Natasha Kathleen Levak i dr. sc. María Florencia Luchetti, te asistent s Hrvatskih studija Ivan Perkov, mag. soc.

Ivan Perkov je izlagao rad o sociološkim aspektima ekoloških problema u gradu Splitu, pod naslovom „Coping with ecological problems in cities on the Mediterranean coast: sociological aspects of the Karepovac waste disposal recovery in Split, Croatia“.

Djelatnice Znanstvenog Zavoda pokazale su preliminarne rezultate istraživačkih projekata vezanih za hrvatsko iseljeništvo u Južnoj Americi i Australiji. Naslovi radova su bili: „Re-migration and second generation's movement to Split, Croatia: financial, political, educational, and emotional perspectives and processes undergone by women who moved to Split“ i „Dubrovnikans in South America: contemplating identity through historical and contemporary perspectives“.

Osim toga, Znanstveni Zavod Hrvatskih studija imao je priliku razmijeniti iskustva i kontakte sa znanstvenicima iz Hrvatske i drugih zemalja, imajući u vidu mogućnosti za buduću suradnju.

 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS