Objavljeno: 17. 10. 2018. u 17:51
Uređeno: 17. 10. 2018. u 17:54
Maria Florencia Luchetti

Od 19. do 22. rujna 2018. godine na otoku Visu je održana druga Međunarodna multidisciplinarna znanstvena konferencija Mediterranean Islands Conference MIC-VIS (Konferencija o mediteranskim otocima), čija je svrha potaknuti nove pristupe glavnim izazovima s kojima se susreću mediteranski otoci te predložiti nova rješenja kroz brainstorming, diskusiju i znanstvena istraživanja.

Konferenciju su organizirali Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Veleučilište VERN, u suorganizaciji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, uz pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske i Grada Visa.
Na konferenciji je prisustvovalo 150 znanstvenika i stručnjaka iz petnaest zemalja, koji su predstavili više od 100 znanstvenih radova. Među njima su bile i djelatnice Znanstvenog Zavoda Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Katica Jurčević, dr. sc. Natasha Kathleen Levak i dr. sc. María Florencia Luchetti, te asistent s Hrvatskih studija Ivan Perkov, mag. soc.

Ivan Perkov je izlagao rad o sociološkim aspektima ekoloških problema u gradu Splitu, pod naslovom „Coping with ecological problems in cities on the Mediterranean coast: sociological aspects of the Karepovac waste disposal recovery in Split, Croatia“.

Djelatnice Znanstvenog Zavoda pokazale su preliminarne rezultate istraživačkih projekata vezanih za hrvatsko iseljeništvo u Južnoj Americi i Australiji. Naslovi radova su bili: „Re-migration and second generation's movement to Split, Croatia: financial, political, educational, and emotional perspectives and processes undergone by women who moved to Split“ i „Dubrovnikans in South America: contemplating identity through historical and contemporary perspectives“.

Osim toga, Znanstveni Zavod Hrvatskih studija imao je priliku razmijeniti iskustva i kontakte sa znanstvenicima iz Hrvatske i drugih zemalja, imajući u vidu mogućnosti za buduću suradnju.

 

 

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu djeluju od 16. studenoga 1992. godine. Od 2017. ustrojeni su kao sveučilišni odjel za interdisciplinarno proučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne i intelektualne povijesti i zbilje, medijske i interpersonalne komunikacije, akcija društvenih skupina, ljudskoga doživljavanja i ponašanja, razvoj jezika, otvorenih političkih, kulturnih i socijalnih pitanja od nacionalnoga ili regionalnoga interesa.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka organizacija izvode studije na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini. Studijski programi filozofije, hrvatskoga latiniteta, komunikologije, kroatologije, latinskoga jezika, povijesti, psihologije i sociologije, znanstvenoga i nastavničkoga smjera, usporedno uzimaju u obzir četiri sastavnice: 1. općeteorijsku i metodološku, 2. nacionalnu ili kroatološku, 3. europsku i 4. globalnu.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS