Objavljeno: 30. 10. 2018. u 14:42
Uređeno: 9. 11. 2018. u 16:58
Maria Florencia Luchetti

U srijedu, 12. rujna 2018. održan je Europeana Migration Collection Day u Institutu za migracije i narodnosti u Zagrebu. Organizatori ovog događaja, Europeana, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Institut za migracije i narodnosti, Nacionalna i sveučilišna knjižnica i Hrvatska radiotelevizija pozvali su zajednice iz Hrvatske, kako bi razmijenili svoje priče o migraciji. Ljudi su bili pozvani da donesu bilo koji predmet koji smatraju važnim detaljem i uspomenom svoje priče o migraciji.

Djelatnica Znanstvenog Zavoda Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. María Florencia Luchetti sudjelovala je na ovome događaju gdje je predstavila svoju osobnu i obiteljsku priču o iskustvu iseljenja. Ta priča počinje u Dubrovniku, s iseljenjem njezinog pradjeda, prabake i bake u južnu Patagoniju, a završava u Zagrebu, s njezinim povratkom u Hrvatsku. U Hrvatskoj je po prvi puta bila 2009. godine. To putovanje, na kojem je bila sa svojom obitelji tražeći svoje korijene, trajalo je samo pet dana, ali je imalo duboko značenje. U Dubrovniku je počela sanjati o životu u Hrvatskoj, a san je naposljetku uspjela i ostvariti. Gotovo deset godina nakon prvog putovanja, kaže: „Danas radim ono što najviše volim, bavim se znanošću, a ujedno nastojim izgraditi most i osnažiti veze između Hrvata u Južnoj Americi i domovine njihovih predaka“.
 
Cilj ovoga zanimljivog projekta je tematiziranje povijesti migracija i razmjena iskustava vezanih za migracije, jer se podrazumijeva da je svaka mala osobna priča dio bogate i zajedničke povijesti migracija Europe, i da se na taj način može zajednički ispričati veliku priču o Europi i ljudima koji tamo žive.

 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS