Objavljeno: 8. 11. 2018. u 17:38
Uređeno: 13. 11. 2018. u 14:29
Maria Florencia Luchetti

U četvrtak, 27. rujna 2018. u 18 sati djelatnice Znanstvenog Zavoda Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu prisustvovale su kulturnom četvrtku u Hrvatskom Državnom Arhivu. Profesor dr. sc. Ulf Brunnbauer, ravnatelj Instituta za istočne i jugoistočne europske studije u Leibnizu, održao je predavanje pod naslovom „Održavanje ljubavi i privrženosti zavičaju. Politika spram dijaspore u zemljama jugoistočne Europe oko 1900. godine“.

Profesor dr. sc. Ulf Brunnbauer opisao je proces iseljavanja kroz 19. stoljeće s područja Jugoistočne Europe u koji je uključena današnja Hrvatska, i objasnio je kako se tada smatralo da je taj proces društveni problem i da ga se nastojalo zaustaviti, nadgledavati ili barem stvarati bliske veze između iseljenika i njihovih rodnih krajeva. Također je argumentirao svoju tezu, prema kojoj javne politike nisu uspjele oplemeniti živote iseljenika, nego osnažiti etnički nacionalizam i da su to bile kontinuirane politike prema dijaspori u jugoistočnoj Europi.

Nakon predavanja, djelatnice Znanstvenog Zavoda Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu su razmijenile kontakt sa profesorom dr. sc. Ulf Brunnbauer kako bi razmotrili mogućnosti zajedničke suradnje.

 

 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS