Objavljeno: 8. 11. 2018. u 17:38
Uređeno: 13. 11. 2018. u 14:29
Maria Florencia Luchetti

U četvrtak, 27. rujna 2018. u 18 sati djelatnice Znanstvenog Zavoda Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu prisustvovale su kulturnom četvrtku u Hrvatskom Državnom Arhivu. Profesor dr. sc. Ulf Brunnbauer, ravnatelj Instituta za istočne i jugoistočne europske studije u Leibnizu, održao je predavanje pod naslovom „Održavanje ljubavi i privrženosti zavičaju. Politika spram dijaspore u zemljama jugoistočne Europe oko 1900. godine“.

Profesor dr. sc. Ulf Brunnbauer opisao je proces iseljavanja kroz 19. stoljeće s područja Jugoistočne Europe u koji je uključena današnja Hrvatska, i objasnio je kako se tada smatralo da je taj proces društveni problem i da ga se nastojalo zaustaviti, nadgledavati ili barem stvarati bliske veze između iseljenika i njihovih rodnih krajeva. Također je argumentirao svoju tezu, prema kojoj javne politike nisu uspjele oplemeniti živote iseljenika, nego osnažiti etnički nacionalizam i da su to bile kontinuirane politike prema dijaspori u jugoistočnoj Europi.

Nakon predavanja, djelatnice Znanstvenog Zavoda Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu su razmijenile kontakt sa profesorom dr. sc. Ulf Brunnbauer kako bi razmotrili mogućnosti zajedničke suradnje.

 

 

 

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba
QuiltCMS