Objavljeno: 13. 11. 2018. u 14:47
Uređeno: 22. 11. 2018. u 18:23
Maria Florencia Luchetti

Znanstveni zavod Hrvatskih studija i International Centre for Archival Research (ICARUS-HR) u suradnji s projektom Ljudska prava izbjeglica u službenim evidencijama kojeg zajednički provode Centar za informacije - dokaze pri Odjelu za informacijske studije Sveučilišta u Los Angelesu i Centra za arhivske studije Sveučilišta u Liverpoolu organiziraju jednodnevni simpozij "Ljudska prava izbjeglica u službenim evidencijama" koji će se održati 15. studenog 2018. godine s početkom u 9:30 sati na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, Borongajska cesta 83 d.

Ovaj jednodnevni simpozij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu dio je serije radionica koje se odvijaju diljem svijeta u 2018. godini , a ukazuje na pitanja povezana s problemima bilježenja i dokumentiranja izbjeglica i tražitelja azila.

Jedan od ciljeva ovog simpozija jest okupiti stručnjake različitih profila, promovirati osviještenost, dijalog i inicijative suočavanja sa sljedećim pitanjima:

    problemi s kojima se susreću djeca i žene migranti te pitanja razdvajanja i ponovnog spajanja obitelji

    nošenje s traumom i zdravstvenim problemima

    pitanja vezana uz obrazovanje i pismenost

    pitanja klasifikacije i egzistencijalnih dvojbi osobnog identiteta

    infrastrukturna podrška osobnom evidentiranju podataka

    razvoj platforme kojom bi se osigurala osobna prava u i prema službenoj (administrativnoj) dokumentaciji

    dokumentiranje i arhiviranje sadašnjih i povijesnih osobnih iskustva i iskustva zajednica u preseljenju i dijaspori

    oblikovanje i implementacija informacijskih tehnologija koje bi podržavale specifične humanitarne potrebe  


Molimo prijavite sudjelovanje na info.icarushr@gmail.hr

Kotizacija se ne naplaćuje.

Radni jezici simpozija jesu hrvatski i engleski.

 

 

 

 

 

 

 

 

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba
QuiltCMS