Objavljeno: 29. 4. 2019. u 13:31
Maria Florencia Luchetti

U subotu, 27. travnja 2019. godine od 11.00 do 12.30 sati održan je u Uredu Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Dan otvorenih vrata pod nazivom „Hrvatski – moj jezik“ s temom učenja hrvatskoga jezika kao drugog jezika za iseljenike, povratnike i strance.

Djelatnice Znanstvenog zavoda Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu odazvale su se pozivu Ureda Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te su se pridružile ovom susretu, posvećenom studentima programa za učenje hrvatskog jezika - "Croaticum"-a Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Centra za hrvatske studije u svijetu Filozofskog fakulteta u Splitu, kao i drugim povratnicima koji uče jezik svojih predaka te strancima koji uče ili su naučili hrvatski jezik te žive u Hrvatskoj.

Na događaju su također sudjelovali profesori hrvatskog jezika Programa "Croaticum"-a Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Centra za hrvatske studije u svijetu Filozofskog fakulteta u Splitu, predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te druge kulturne, obrazovne i građanske institucije i udruge.

Pjevačica povratnica iz Argentine María Florencia Celani otpjevala je „Lijepu našu“, dok su Zhu Guizhi iz Narodne Republike Kine i Lika Kostova iz Sjeverne Makedonije, studentice Centra za hrvatske studije Sveučilišta u Splitu, sudjelovale u kulturnom programu recitiranjem pjesama 'More' Josipa Pupačića i 'Igračka vjetrova' Tina Ujevića.

 

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu djeluju od 16. studenoga 1992. godine. Od 2017. ustrojeni su kao sveučilišni odjel za interdisciplinarno proučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne i intelektualne povijesti i zbilje, medijske i interpersonalne komunikacije, akcija društvenih skupina, ljudskoga doživljavanja i ponašanja, razvoj jezika, otvorenih političkih, kulturnih i socijalnih pitanja od nacionalnoga ili regionalnoga interesa.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka organizacija izvode studije na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini. Studijski programi filozofije, hrvatskoga latiniteta, komunikologije, kroatologije, latinskoga jezika, povijesti, psihologije i sociologije, znanstvenoga i nastavničkoga smjera, usporedno uzimaju u obzir četiri sastavnice: 1. općeteorijsku i metodološku, 2. nacionalnu ili kroatološku, 3. europsku i 4. globalnu.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS