Objavljeno: 29. 4. 2019. u 13:31
Maria Florencia Luchetti

U subotu, 27. travnja 2019. godine od 11.00 do 12.30 sati održan je u Uredu Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Dan otvorenih vrata pod nazivom „Hrvatski – moj jezik“ s temom učenja hrvatskoga jezika kao drugog jezika za iseljenike, povratnike i strance.

Djelatnice Znanstvenog zavoda Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu odazvale su se pozivu Ureda Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te su se pridružile ovom susretu, posvećenom studentima programa za učenje hrvatskog jezika - "Croaticum"-a Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Centra za hrvatske studije u svijetu Filozofskog fakulteta u Splitu, kao i drugim povratnicima koji uče jezik svojih predaka te strancima koji uče ili su naučili hrvatski jezik te žive u Hrvatskoj.

Na događaju su također sudjelovali profesori hrvatskog jezika Programa "Croaticum"-a Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Centra za hrvatske studije u svijetu Filozofskog fakulteta u Splitu, predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te druge kulturne, obrazovne i građanske institucije i udruge.

Pjevačica povratnica iz Argentine María Florencia Celani otpjevala je „Lijepu našu“, dok su Zhu Guizhi iz Narodne Republike Kine i Lika Kostova iz Sjeverne Makedonije, studentice Centra za hrvatske studije Sveučilišta u Splitu, sudjelovale u kulturnom programu recitiranjem pjesama 'More' Josipa Pupačića i 'Igračka vjetrova' Tina Ujevića.

 

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba
QuiltCMS