Objavljeno: 3. 12. 2019. u 10:22
Uređeno: 3. 12. 2019. u 13:10
Maria Florencia Luchetti

U subotu, 30. studenog 2019. djelatnica Znanstvenog zavoda Hrvatskih Studija dr. sc. María Florencia Luchetti gostovala je u emisiji Hrvatske radiotelevizije Globalna Hrvatska, posvećenoj Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

Povratnica iz Argentine, iznijela je svoju životnu priču te govorila o hrvatskom identitetu južnoamerikanaca hrvatskog podrijetla i o Međunarodnom znanstvenostručnom skupu: Migracijski procesi između Hrvatske i Južne Amerike. Povijest, kultura i društvo, koji će se održati 11. i 12. prosinca na Hrvatskim studijima i Institutu za migracije i narodnosti.

U nastavku prenosimo sažetak emisije prezentiran na portalu HRT 4.

„Danas kada je putovati lakše nego ikada, teško je i zamisliti kako su se nekada osjećali iseljenici kada su napuštali rodni kraj, uglavnom zauvijek. Desetljećima kasnije njihovi potomci nisu zaboravili odakle su potekli. U južnoameričkim zemljama Hrvata i njihovih potomaka ima oko 600.000, a mnogi sa starom domovinom uspostavljaju vrlo žive i konkretne veze. U tijeku je veliki skup hrvatske dijaspore Južne Amerike o razvoju gospodarskih i kulturnih veza s Hrvatskom - o čemu će iz Buenos Airesa izvijestiti ekipa Globalne Hrvatske. Jesu li se između Amerike i Hrvatske obrnuli migracijski procesi? O tome govore gošće emisije: povratnice iz Argentine, ustvari useljenice hrvatskog podrijetla iz dvaju različitih naraštaja - poduzetnica Dalma Ivana Čipčić i sveučilišna znanstvenica Maria Florencia Luchetti. Urednica: Gordana Lovrečić”

Cijelu emisija možete pogledati ovdje

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba
QuiltCMS