Objavljeno: 3. 12. 2019. u 10:22
Uređeno: 11. 2. 2020. u 12:03
Maria Florencia Luchetti

U subotu, 30. studenog 2019. djelatnica Znanstvenog zavoda Hrvatskih studija dr. sc. María Florencia Luchetti gostovala je u emisiji Hrvatske radiotelevizije Globalna Hrvatska, posvećenoj Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

Povratnica iz Argentine, iznijela je svoju životnu priču te govorila o hrvatskom identitetu južnoamerikanaca hrvatskog podrijetla i o Međunarodnom znanstvenostručnom skupu. Migracijski procesi između Hrvatske i Južne Amerike. Povijest, kultura i društvo, koji će se održati 11. i 12. prosinca na Hrvatskim studijima i Institutu za migracije i narodnosti.

U nastavku prenosimo sažetak emisije prezentiran na portalu HRT 4.

„Danas kada je putovati lakše nego ikada, teško je i zamisliti kako su se nekada osjećali iseljenici kada su napuštali rodni kraj, uglavnom zauvijek. Desetljećima kasnije njihovi potomci nisu zaboravili odakle su potekli. U južnoameričkim zemljama Hrvata i njihovih potomaka ima oko 600.000, a mnogi sa starom domovinom uspostavljaju vrlo žive i konkretne veze. U tijeku je veliki skup hrvatske dijaspore Južne Amerike o razvoju gospodarskih i kulturnih veza s Hrvatskom - o čemu će iz Buenos Airesa izvijestiti ekipa Globalne Hrvatske. Jesu li se između Amerike i Hrvatske obrnuli migracijski procesi? O tome govore gošće emisije: povratnice iz Argentine, ustvari useljenice hrvatskog podrijetla iz dvaju različitih naraštaja - poduzetnica Dalma Ivana Čipčić i sveučilišna znanstvenica Maria Florencia Luchetti. Urednica: Gordana Lovrečić”

Cijelu emisiju možete pogledati ovdje

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS