Objavljeno: 28. 11. 2018. u 16:26
Uređeno: 7. 1. 2019. u 15:05
Sara Paraga

Znanstveni zavod kao član ICARUS-a poziva Vas na predstavljanje javnog programa Digitalna platforma Topoteka – lokalna povijest, zajednička priča koji ICARUS organizira u suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek.

Digitalna platforma Topoteka je alat za stvaranje mrežnih arhiva lokalne povijesti i/ili teme, poticanje čuvanja i istraživanja lokalne povijesti i promocije kulturne baštine nastao u okviru projekta Kreativna Europa 2014-2018.

Digitalna platforma Topoteka na jednostavan način omogućuje digitalizaciju i objavljivanje raznovrsnih povijesnih izvora i korištenje interaktivnih IT alata za njihovo opisivanje, predstavljanje i pretraživanje.

Pokretači zavičajnih zbirki podijelit će s vama priče slavonskih Topoteka - Ilok, Osijek - Tvrđa, Vukovar,
Vinkovačke jeseni, Hrvatske željeznice i Viljun – i uključiti vas u čuvanje i promociju povijesne baštine i
tradicije.

Događaj će se održati u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek 30. studenoga 2018. u 12,00 sati.

Sudjeluju: ICARUS Hrvatska, Državni arhiv u Vukovaru, Umjetnička akademija Osijek, ANDIZET, Muzej grada
Iloka, Turistička zajednica Vinkovci, Hrvatski željeznički muzej.

Pozivamo vas da sudjelujete u izgradnji starih i novih Topoteka. Fotografirajte ili skenirajte svoje uspomene,
stare slike, filmove, predmete i dokumente i spremite ih na portal Topoteka putem kojeg će se predstaviti i
na Europeani.

Za dodatne informacije obratite se na adresu elektroničke pošte info.icarushr@gmail.com.

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS