Znanost

Zaposlenici Hrvatskih studija istražuju različite teme u područjima humanističkih, društvenih i interdisciplinarnih znanosti, točnije u poljima filozofije, povijesti, psihologije, sociologije, komunikologije, edukacijskih znanosti, hrvatskog latiniteta i kroatologije. Većina zaposlenika bili su, ili još uvijek jesu, uključeni u istraživačke projekte na nacionalnoj ili Sveučilišnoj razini, a neki od njih bili su voditelji istraživačkih projekata. Rezultate svojih istraživanja zaposlenici iznose na znanstvenim i stručnim skupovima koje organiziraju ili suorganiziraju Hrvatski studiji, kao i na ostalim domaćim i inozemnim znanstvenim i stručnim skupovima. Također, Hrvatski studiji izdaju interdisciplnarni znanstveno-stručni časopis Kroatologija.

Za sve upite u vezi sa znanstvenom i stručnom djelatnošću Hrvatskih studija, obratite se prof. dr. sc. Anti Čoviću, Povjereniku za znanost.


Objavljeno: 26. 1. 2016. u 11:20
Jasminka Despot Lučanin

OBZOR 2020 i EC DOGAĐANJA

•             Objavljen je novi prijavni obrazac za umrežavanje s partnerima za prijavu na natječaje radnog programa 16. Science with and for society 2016-17. s rokom prijave 30. kolovoza 2016.

•             Informacije o potpori dostupnoj međunarodnim partnerima EU za sudjelovanje u Obzoru 2020. nalaze se na sljedećim poveznicama prema zemljama: Australia, Canada, Japan, Mexico, Republic of Korea, Russia, Hong Kong, Taiwan.

•             Okrugli stol "DARIAH u Hrvatskoj – Hrvatska u DARIAH-u" održat će se u organizaciji  Instituta za etnologiju i folkloristiku 28. siječnja 2016. godine u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest u Opatičkoj 10, Zagreb.

OBZOR 2020 i EC DOGAĐANJA

•             Objavljen je novi prijavni obrazac za umrežavanje s partnerima za prijavu na natječaje radnog programa 16. Science with and for society 2016-17. Ako ste zainteresirani za prijavu na neki od navedenih natječaja potrebno je popuniti obrazac i povratno ga poslati na adresu u potpisu.

•             Konferencija umrežavanja za koordinatore i partnere zainteresirane za prijavu projektnih prijedloga na natječaje radnog programa 16. Science with and for society 2016-17 s rokom prijave 30. kolovoza 2016. održat će se 3. ožujka 2016. u Bruxellesu u organizaciji Europske komisije i mreže nacionalnih kontakt osoba SiS.net2. Informacije o registraciji i događanju moguće je pronaći putem poveznice: https://www.b2match.eu/horizon-swafs2016

•             Ako imate pitanja o nekoj od tema radnog programa 16. Science with and for society 2016-17, molim vas da ih pošaljete na adresu u potpisu, do kraja siječnja 2016. kako bismo ih mogli uputiti Europskoj komisiji na info danu.

•             Informacije o potpori dostupnoj međunarodnim partnerima EU za sudjelovanje u Obzoru 2020. nalaze se na sljedećim poveznicama prema zemljama: Australia, Canada, Japan, Mexico, Republic of Korea, Russia, Hong Kong, Taiwan.

•             Okrugli stol "DARIAH u Hrvatskoj – Hrvatska u DARIAH-u" održat će se u organizaciji  Instituta za etnologiju i folkloristiku 28. siječnja 2016. godine u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest u Opatičkoj 10, Zagreb, s početkom u 10h. Na okruglom stolu s izlaganjima i raspravama o temi razvoja digitalne istraživačke  infrastrukture za humanistiku i umjetnost sudjelovat će: Conny Kristel i Jakob Epler (DARIAH-EU), Karolj Skala, Davor Davidović i Eva Cetinić (Institut Ruđer Bošković), Ivan Marić i Draženko Celjak (Srce), Martina Kovač (Ministarstvo kulture), Tvrtko Zebec i Koraljka Kuzman Šlogar (Institut za etnologiju i folkloristiku). Program možete preuzeti na mrežnoj stranici www.mobilnost.hr

Marina Pražetina

Viša stručna savjetnica, Odjel za Obzor 2020.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije /

marina.prazetina@mobilnost.hr

www.mobilnost.hr

www.obzor2020.hr

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba
QuiltCMS