Objavljeno: 8. 7. 2019. u 11:53
Uređeno: 8. 7. 2019. u 13:41
Sanja Blažević

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu u partnerstvu sa Zakladom Konrad Adenauer organizirat će međunarodnu znanstveno-stručnu konferenciju "Migracije i povratak", koji će se održati u Zagrebu između listopada i studenoga 2019. godine. U organizaciji konferencije i njezinu radu aktivno će sudjelovati Znanstveni zavod Hrvatskih studija. Cilj je konferencije poticanje dijaloga i suradnje znanstvene i stručne javnosti u područjima  koja se odnose na aktualna društvena pitanja: društvene, političke, gospodarske razloge za migracije i mogućnosti povratka, individualna iskustva migranata koji se vraćaju, te mogućnosti integracije potomaka hrvatskih iseljenika. Konferencija će se sastojati od tri tematski srodne, ali zemljopisno specifične panel-rasprave (Europa, Južna Amerika i anglofonske zemlje - SAD, Australija i Novi Zelend). Službeni jezici konferencije su hrvatski i engleski.

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba
QuiltCMS