O nama

Studij sociologije osnovan je 1992. godine i čini jednu od temeljnih disciplina na Hrvatskim studijima. Koncepcija studija sociologije usmjerena je na korištenje socioloških teorija i metodologije društvenih znanosti u razumijevanju društvenih procesa i fenomena u specifičnome kontekstu hrvatskoga društva te komparativno u europskoj i globalnoj perspektivi. Svojim je obrazovnim ishodima studij sociologije usmjeren na osposobljavanje kvalitetnoga sociološkoga istraživačkoga kadra opskrbljenoga profesionalnim istraživačkim i analitičkim vještinama nužnima za produktivan rad u javnom i privatnom sektoru. Preddiplomska i diplomska razina studija sociologije ustrojene su prema suvremenim međunarodnim znanstvenim standardima.


Objavljeno: 8. 1. 2018. u 10:29
Uređeno: 6. 7. 2019. u 15:04
Ivan Perkov
Nagrada izv. prof. dr. sc. Ireni...

Privremeno Znanstveno-nastavno vijeće Hrvatskih studija dodijelilo je nagradu za znanstvene radove visoke međunaordne vidljivosti za 2016. godinu izv. prof. dr. sc. Ireni Cajner Mraović s Odsjeka za sociologiju.

Nagrada je dodijeljena za izvorne znanstvene radove:

(I) S. Kutnjak Ivković, I. Cajner Mraović, K. Borovec (2016). Does Community Policing Matter for Police Integrity? objavljenoga u časopisu Revija za kriminalistiko in kriminologijo, 67, 4, 313–325.

(II) S. Kutnjak Ivković, I. Cajner Mraović, K. Borovec (2016). An empirical test of the influence of society at large on police integrity in a centralized police system, objavljenoga u časopisu Policing: An International Journal of Police Strategies & Management 39, 2, 302-318.

(III) B. Lobnikar, B. Prprović, N. Nemec, E. Banutai, K. Prišlan, I. Cajner Mraović (2016). Comparative Analysis of the Quality of Policing in Local Slovenian and Croatian Multicultural Communities, objavljenoga u časopisu Revija za kriminalistiko in kriminologijo, 67, 4, 275–288.

U ime Pročelnika Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Odsjeka za sociologiju i u svoje osobno ime,  čestitam izv. prof. dr. sc. Ireni Cajner Mraović.

Izv. prof. dr. sc. Vanja Šimičević, predstojnica Odsjeka za sociologiju

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Služba za informatičke i računalne poslove
QuiltCMS