O odsjeku

Studij povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu nastao je tijekom 1996. godine kada je započet postupak prihvaćanja četverogodišnjeg dodiplomskog studijskog programa povijesti. Nastava se započela izvoditi tijekom akademske godine 1997./1998. Današnji studij temelji se na studijskom programu koji se prema bolonjskom sustavu započeo izvoditi tijekom akademske godine 2005./2006. Sve tri razine studija povijesti na našem odjelu ustrojene su prema suvremenim znanstvenim i didaktičkim standardima povijesti i drugih srodnih humanističkih znanosti. Tijekom proteklih devet akademskih godina program je doživio neke izmjene kako bi se studijski program koji se izvodi što bolje prilagodio studentima te olakšalo njihovo studiranje. Specifičnost našeg nastavnog plana je interdisciplinarno povezivanje s drugim povijesnim institucijama (instituti, muzeji, zavodi) što omogućuje našim studentima da se već tijekom preddiplomskog studija započnu istraživački profilirati u područjima koja ih zanimaju. Na diplomskom studiju studentima je omogućena tematska specijalizacija kroz veliki broj izbornih kolegija. Iako studij povijesti na našem odjelu ima naglasak na hrvatsku povijest, on ne isključuje mogućnost profiliranja naših studenata u raznim područjima svjetske povijesti od starih civilizacija starog Istoka do moderne i suvremene povijesti. Razmišljate li o ozbiljnom studiju povijesti pozivamo vas da na ovim stranicama informirate o našim nastavnicima i suradnicima, programu te istraživačkim i znanstvenim postignućima.


Objavljeno: 23. 1. 2018. u 17:38
Uređeno: 23. 1. 2018. u 18:23
Mladen Tomorad
Međunarodna znanstvena konferencija...

Odsjek za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i društvo Egypt and Austria zajednički organiziraju međunarodnu znanstvenu konferenciju "Central Europe, Egypt and the Orient: The Current Research: Egypt and Austria XII" (Zagreb, 17.-23. rujan 2018.).

Pozivamo sve znanstvenike i istraživače zainteresirane za proučavanje raznovrsnih oblika interakcije između država bivše Habsburške Monarhije i Otomanskog Carstva do početka 20. stoljeća.

Glavne teme konferencije obuhvaćaju slijedeća područja: povijest egiptoloških istraživanja i orijentalnih studija na prostoru država bivše Habsburške Monarhije od antike do sredine 20. stoljeća, putnike i istraživače, povijest kolekcionarstva, egiptomaniju, umjetnost, glazbu, filozofiju, politiku, ekonomiju i znanstvena istraživanja.

Konferencija će se sastojati od izlaganja dužine 20 minuta koja će biti popraćena s 10 minutnom diskusijom. Službeni jezik konferencije je engleski.

Kotizacija:

Registracija do 31. svibnja 2018. – 60 eura

Kasna registracija – 65 eura

Studenti – 45 eura

Registracija uključuje konferencijske materijale, pauze za kavu, večeru, turističku vođenu turu po Zagrebu (na engleskom jeziku), besplatni ulaz u muzeje (Arheološki muzej, Povijesni muzej Hrvatske, Muzeja grada Zagreba, Muzej Mimara).

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na adresu ea12@egyptandaustria.at. Ukoliko želite predstaviti svoje istraživanje molim vas da pošaljete kratki sažetak izlaganja, naslov referata, autora i eventualne suradnike, i tri ključne riječi najkasnije do 31. ožujka 2018. Obavijest o prihvaćanju izlaganja biti će oglašena najkasnije do kraja travnja 2018.

U ime organizatora

dr. sc. Mladen Tomorad, Odsjek za povijest, Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu

Izvršni odbor udruge Egypt and Austria

ea12@egyptandaustria.at

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS