O odsjeku

Studij povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu nastao je tijekom 1996. godine kada je započet postupak prihvaćanja četverogodišnjeg dodiplomskog studijskog programa povijesti. Nastava se započela izvoditi tijekom akademske godine 1997./1998. Današnji studij temelji se na studijskom programu koji se prema bolonjskom sustavu započeo izvoditi tijekom akademske godine 2005./2006. Sve tri razine studija povijesti na našem odjelu ustrojene su prema suvremenim znanstvenim i didaktičkim standardima povijesti i drugih srodnih humanističkih znanosti. Tijekom proteklih devet akademskih godina program je doživio neke izmjene kako bi se studijski program koji se izvodi što bolje prilagodio studentima te olakšalo njihovo studiranje. Specifičnost našeg nastavnog plana je interdisciplinarno povezivanje s drugim povijesnim institucijama (instituti, muzeji, zavodi) što omogućuje našim studentima da se već tijekom preddiplomskog studija započnu istraživački profilirati u područjima koja ih zanimaju. Na diplomskom studiju studentima je omogućena tematska specijalizacija kroz veliki broj izbornih kolegija. Iako studij povijesti na našem odjelu ima naglasak na hrvatsku povijest, on ne isključuje mogućnost profiliranja naših studenata u raznim područjima svjetske povijesti od starih civilizacija starog Istoka do moderne i suvremene povijesti. Razmišljate li o ozbiljnom studiju povijesti pozivamo vas da na ovim stranicama informirate o našim nastavnicima i suradnicima, programu te istraživačkim i znanstvenim postignućima.


Objavljeno: 5. 12. 2018. u 18:14
Administrator
spomen ploča, slika: Roberta F.
Spomen ploča žrtvama 5. prosinca 1918., slika: Roberta F.

obljetnica 5. prosinca 1918.

Pripadnici Kraljevskoga hrvatskog domobranstva (25. i 53. domobranske pukovnije) prosvjedovali su na Trgu bana Jelačića na današnji dan (5.prosinca) prije 100 godina protiv nejasnoga i de iure ilegalnoga ulaska Hrvatske u južnoslavensku državu. Nova je država stvorena bez izjašnjavanja, volje ili davanja suglasnosti hrvatskoga naroda i njegovih institucija. Prosvjed je nastao kao reakcija na proslavu ujedinjenja, po diktatu organiziranom, na Trgu bana Josipa Jelačića.

Dana 5. prosinca, dio hrvatskih vojnika 25. i 53. pukovnije, prosvjedovao je iskazujući želju za stvaranjem vlastite države. Tadašnji zapovjednik policijske stanice Grga Angjelinović, postavio je na neke od kuća na Jelačićevu trgu naoružane vojnike (mornare) koji su zapucali iz strojnica na prosvjednike. Prema službenom izvješću u toj pucnjavi ubijeno je 13, a ranjeno 17 ljudi, većinom vojnika.

Danas su sjećanje na spomenute žrtve u ime Hrvatskih studija iskazali doc. dr. sc. Vlatka Vukelić i mag. hist. Danijel Jurković zapalivši svijeću kod spomen-ploče postavljene na Trgu bana Jelačića.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS